Konijnen: een passie voor graven

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Graven voor gezinsuitbreiding 

 Door Thera Kuper-Heij, Tinleygedragstherapeut voor dieren

Wilde konijnen graven een holenstelsel om te schuilen, te rusten en om pasgeboren konijnenkittens een veilige plek te geven. De holen worden bijna altijd in zandbodems gegraven. Alle konijnen graven graag, maar de jonge drachtige voedsters zijn het meest fanatiek. Zij graven een holenstelsel met ‘kamers’ en gangen die met elkaar zijn verbonden. Per kamer zijn meerdere in- en uitgangen, om aan gevaar te kunnen ontsnappen. De kraamkamer ligt aan een doodlopende gang. Telkens na het zogen, wordt dit hol weer zorgvuldig dichtgemaakt. De geur van de konijnenkittens zal dan niet verraden worden aan roofdieren.
Tamme konijnen vinden het graven nog steeds heel fijn om te doen omdat ze het natuurlijke instinct nog hebben. Het liefst in zand. Regelmatig graven geeft gezonde spieren en een goede bloedsomloop, is handig om lange nagels tegen te gaan en verhoogt het welzijn. 

Graven om lekker te eten 

De graafbewegingen met de voorpoten worden ook gebruikt bij het eten en het voedsel zoeken.   

Konijnen eten in de natuur gevarieerd. Ze selecteren de planten en de diverse onderdelen: bladeren, stengels, bast of de wortels. Bij het zoeken naar eten wordt de grond met de voorpootjes bewerkt, zodat worteltjes uitgegraven kunnen worden, een beetje zand kan worden weggekrabt, of dicht struikgewas ontward kan worden. Het gebruik van de voorpootjes bij deze actie zie je ook bij tamme konijnen. Ze graven en krabben dan het eten uit hun bakje. 

 

 

TIPS van Tinley Gedragstherapie: 

 

Tip 1: graven in zand   

Je kunt een stukje van de tuin afzetten waar dagelijks een poosje in gegraven kan worden.  

Je konijnen een eigen zandbak geven is ook heel handig. Een zandbak voor kleuters is perfect, omdat deze ook afgesloten kan worden. Een zandbak in huis is mogelijk met een grote kunststof bak. Vul de bak voor de helft met speelzand en geef de konijnen een opstapje, zodat ze zelf in de graafbak kunnen komen. Even vegen is na het dagelijkse graven waarschijnlijk wel nodig.  

 

Tip 2: graven in alternatieven 

Als graven in zand niet mogelijk is, kun je een grote doos vullen met hooi, beukensnippers of papiersnippers. Een groot opengeslagen boek, een stapel kranten, een stapel lappen of een kartonnen krabplank die voor katten bedoeld is, kan ook voor het nodige graafplezier zorgen.
Je moet wel goed opletten dat de konijnen het papier of het textiel niet gaan opeten.
 

Tip 3: graven om te eten
Geef konijnen het hardvoer niet in een bakje, maar strooi het in het verblijf los tussen schoon hooi of stro. Voer verstoppen is ook een goede optie, want konijnen hebben een goede neus.  Je kunt voer in een hooibal verstoppen: neem een dikke pluk hooi, doe er groente en voer in en bindt het stevig dicht met raffia of sisaltouw. Je kunt ook stukjes wortel in een bloempot met zand verstoppen.

Tags

DIERENKONIJNENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck