Koning Charles bespot: ‘Dit maakt kinderen bang’

Muurschildering Charles zorgt voor ophef
Door: Charlotte Wijnen
17-01-2023

De Britse stad Northampton wordt belachelijk gemaakt vanwege een muurschildering van koning Charles. De gemeente heeft bijna 2.000 pond betaald voor een kunstwerk dat volgens sommigen niet eens op de koning lijkt. ,,Dit schilderij zal kinderen bang maken”, luidt de kritiek.

De felgekleurde muurschildering in het centrum van Northampton bevat een graffiti kunstwerk van koning Charles en van Queen Elizabeth. Maar na de onthulling van het kunstwerk spraken inwoners van de stad direct hun ongenoegen uit.

Uitlachen

De ene inwoner vindt dat het kunstwerk niet op koning Charles lijkt en een ander zegt dat het lijkt alsof de koning ‘aan de whisky was geweest’. ,,Die van de Queen is niet zo erg, maar ik heb mensen selfies zien maken met die van Charles terwijl ze hem aan het uitlachen waren”, vertelt een inwoner aan Dailymail. ,,De ogen staan te dicht bij elkaar, zijn haar zit helemaal verkeerd en het zijn alleen de oren die je echt vertellen dat hij het is.”

‘Maakt kinderen bang’

Sommige inwoners zijn zelfs van mening dat het schilderij te ‘eng’ is voor kinderen. ,,Dit kunstwerk zal de kinderen bang maken.” Ook noemen velen het ‘belachelijk’ dat er zoveel geld voor is betaald. ,,Walgelijk bedrag dat hiervoor is betaald”, zegt iemand in Dailymail. En een ander: ,,Er zijn genoeg andere dingen waar het geld voor gebruikt had kunnen worden. Bijvoorbeeld om mensen te helpen.”

Eerbetoon

Het kunstwerk werd ontworpen door twee kunstenaars genaamd Liam Freeman en Mez White om het bewind van Queen Elizabeth te herdenken en vooruit te kijken naar de toekomstige koning. ,,Met de toetreding van koning Charles III begint een nieuw hoofdstuk van onze monarchie en de gemeenteraad vond het gepast om zo’n historische gelegenheid te markeren met een visueel eerbetoon, in de vorm van deze muurschildering, aan onze vroegere en toekomstige monarchen”, aldus wethouder Jane Birch in Dailymail.

DenD vraagt zich af

Ben jij het eens met de kritiek op het kunstwerk?

DenD

Meer DenD