Koning Constantijn moet mijlpaal in stilte vieren

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Koning Constantijn heeft zich de viering van zijn 80e verjaardag dinsdag anders voorgesteld dan de kleine bijeenkomst die vanwege de coronacrisis maar mogelijk is. In Porto Heli weet hij zich alleen in het gezelschap van echtgenote koningin Anne-Marie en tweede zoon Nikolaos en diens vrouw Tatiana. De rest van de uitgebreide koninklijke familie bevindt zich elders in de wereld en kan vanwege de crisis niet naar Griekenland komen.

Zo moeten Constantijns zussen koningin Sofia en prinses Irene in Spanje blijven, evenals zijn andere Spaanse familieleden. Hetzelfde geldt voor schoonzus koningin Margrethe en de verdere Deense familie van zijn vrouw Anne-Marie. De overige vier kinderen van koning Constantijn – hij wordt in koninklijke kring nog altijd zo aangeduid – zijn eveneens in het buitenland: Spanje, Engeland en de Verenigde Staten. Wellicht dat ze net als vorige maand met orthodox Pasen via Zoom zullen inbellen om toch nog even gezamenlijk stil te staan bij de bijzondere mijlpaal.

Het lag voor de hand dat er nog meer bijzondere koninklijke gasten naar de verjaardag van de laatste regerende koning van Griekenland (1964-1974) zouden zijn gekomen. Goede vriend prins Charles bijvoorbeeld en keizerin Farah Pahlavi, die al decennia goede contacten onderhoudt met de Griekse koninklijke familie. Constantijn, peetvader van de Nederlandse prins Constantijn, is ook bevriend met de Oranjes. Koning Willem-Alexander heeft vlakbij Porto Heli zijn vakantiehuis en ontmoet het Griekse koningspaar geregeld. Vorig jaar bij het paasfeest bijvoorbeeld.

Republiek

In Griekenland zelf is ook een herwaardering van de in 1974 via een referendum weggestemde koning aan de gang. Constantijn was pas drie jaar koning toen in 1967 de militairen een staatsgreep pleegden. Hij probeerde later dat jaar het kolonelsbewind met een tegencoup te verdrijven, maar die poging mislukte en de koning moest het land uit vluchten.

Hij weigerde een terugkeer zolang de democratie niet was hersteld. Toen dat herstel er in 1974 kwam, werd hij echter buiten de deur gehouden en de monarchie via een referendum afgeschaft. Historici zijn het er nu wel over eens dat de omstandigheden waaronder de volksraadpleging werd gehouden – zonder dat de koning terug mocht komen bijvoorbeeld – een uitslag ten voordele van de republiek in de hand werkte.

Het heeft daarna nog tot het begin van deze eeuw geduurd alvorens de Griekse autoriteiten zonder stress konden omgaan met de aanwezigheid van Constantijn, die aanvankelijk ook zijn paspoort was ontnomen. Sinds 2013 woont hij samen met Anne-Marie weer in Griekenland, naar eigen zeggen op veilige afstand van het regeringscentrum Athene en met een steeds betere verhouding met de regering. In dat licht was een royale viering van zijn 80e verjaardag een mooie kroon op het eerherstel geweest.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck