Koning heeft spijt van Griekenlandreis: we zijn niet onfeilbaar

Door: DitjesDatjes
21-10-2020

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben “met spijt in het hart” gereageerd op de ophef rondom hun afgebroken vakantie naar Griekenland. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, zegt Willem-Alexander in een videoboodschap.

“Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, aldus de koning.

Willem-Alexander zegt ook dat hij en Máxima vanaf het begin van de coronacrisis hun best hebben gedaan “om – binnen de grenzen van het coronabeleid – ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt. Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.”

Onfeilbaar

Op die voet wil het koningspaar ook verder. “Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar”, zo besluit Willem-Alexander.

Willem-Alexander besloot vrijdag – een paar uur na aankomst – om de vakantie af te breken na de commotie die erover was ontstaan. Het werd door velen onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak.

Prinses Amalia en prinses Alexia kwamen dinsdag pas terug. Voor hen was er eerder geen ruimte in het vliegtuig.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD