Koning Maleisië accepteert ontslag van premier

Door: DitjesDatjes
24-02-2020

De koning van Maleisië, sultan Abdullah, heeft maandag het ontslag aanvaard van premier Mahathir Mohamad. Wel heeft de Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel van het Maleisische staatshoofd luidt, de hoogbejaarde Mahathir (94) gevraagd aan te blijven als interim-premier totdat er een nieuwe regering kan worden gevormd.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het aftreden van de gewiekste Mahathir kwam voor velen als een verrassing. De premier won in 2018 de verkiezingen met een coalitie van verschillende partijen die erin slaagden een einde te maken aan de zestigjarige hegemonie van regeringspartij UMNO, waarvoor Mahathir zelf tussen 1981 en 2003 ook premier was geweest.

Mathathir beloofde bij zijn aantreden na twee jaar plaats te zullen maken voor Anwar Ibrahim, leider van een van zijn coalitiepartners. Die belofte is hij nog niet nagekomen. Volgens waarnemers zou door aandringen van Anwars aanhangers om nu eindelijk eens een datum te noemen voor zijn terugtreden, Mathathir hebben verleid tot zijn besluit.

De mogelijkheid bestaat dat hij probeert een nieuwe regering te vormen zonder Anwar Ibrahim. De interim-premier moet dan wel de koning kunnen aan dat hij in het parlement de steun heeft van meer dan 112 van de 222 leden. Als die meerderheid er niet is en ook geen andere combinaties voldoende steun krijgen, kan de pas vorig jaar januari aangetreden koning besluiten nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD