Koning Mihai op postzegel van Moldavië

Door: DitjesDatjes
04-12-2018

CHISINAU – De postdienst van Moldavië komt op 5 december met de uitgave van een speciale herinneringszegel ter ere van de precies een jaar eerder overleden Roemeense koning Mihai. Op de postzegel staat een foto van de koning afgebeeld, naast zijn monogram en de jaren van zijn leven, 1921-2017. Op het poststempel van de eerstedaguitgave staat ‘In memoriam’.

Koning Mihai, die door het communistische bewind in Roemenië eind 1947 werd verjaagd, regeerde korte tijd ook over het huidige grondgebied van Moldavië. Dat maakte namelijk tussen de twee wereldoorlogen deel uit van het in 1918 ‘verenigde’ Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ingepikt en geannexeerd door de Sovjet-Unie, die daartoe een geheime overeenkomst had gesloten met nazi-Duitsland.

De Sovjet-bezetting was voor Roemenië mede aanleiding om in de oorlog de kant van Duitsland te kiezen, ten einde het gebied weer terug te krijgen. Mihai schaarde zijn regering in 1944 middels een coup aan de kant van de geallieerden, maar Roemenië kreeg na de oorlog de verloren gebieden niet terug.

Na de val van het communisme en de daarop volgende zelfstandigheid van Moldavië, waar af en toe stemmen opgaan over hereniging, is het koningshuis ook weer contact gaan onderhouden met de regering in Chisinau. Moldavië was vorig jaar ook vertegenwoordigd bij de uitvaart van de koning en kondigde toen ook nationale rouw af.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD