Koning op eerste dag Spaans staatsbezoek: ‘Een bezoek aan Spanje voelt als een warme knuffel’

AMALIA IN EEN HOOFDROL TIJDENS EERSTE DAG STAATSBEZOEK.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Dankzij de persoonlijke inzet van de Spaanse koning Felipe kon prinses Amalia een jaar studeren in Madrid. ,,Een teken van vriendschap”, zo zei koning Willem-Alexander bij het staatsbanket woensdagavond in het paleis op de Dam.

Prinses Amalia, die vanwege veiligheidsredenen ruim een jaar in Madrid heeft gewoond en gestudeerd, kon dankzij deze Spaanse steun haar studies aan de Universiteit van Amsterdam voortzetten.

Nadat de Hollandse asperges ondergedompeld in een kreeftenvinaigrette waren geserveerd sprak de koning zijn dank uit tijdens een plechtige ceremonie, waarbij prinses Amalia voor het eerst een officiële rol vervulde bij een staatsbezoek. ,,Dit werd mogelijk gemaakt door de vriendelijke inspanningen van veel van uw landgenoten en uzelf. Een ontroerend blijk van vriendschap in een moeilijke tijd,” zei koning Willem-Alexander.

Vriendschapsbanden

Het bezoek van koning Felipe en koningin Letizia onderstreept de diepe vriendschapsbanden tussen Nederland en Spanje, die nog eens extra persoonlijk werden benadrukt door de herinneringen aan de eerste ontmoeting tussen Willem-Alexander en Máxima in Sevilla 25 jaar geleden. ,,De vonken sloegen over, en de rest is geschiedenis,” herinnerde Willem-Alexander het publiek.

Naast het staatsbanket was er op de eerste dag veel aandacht voor sport en duurzaamheid. Samen bezochten Willem-Alexander en Felipe de Johan Cruyff Foundation, waar zij deelnamen aan sportactiviteiten met kinderen uit achterstandswijken.

Drukke dagen

De dag werd afgesloten met een bezoek aan de haven van Amsterdam, waar beide koningen informatie kregen over de ontwikkeling van een ‘groene waterstoftoeleveringsketen’ tussen Bilbao en Amsterdam. Daarna volgde het staatsbanket, waar talloze prominenten aanschoven.

Het staatsbezoek, dat begon met het spelen van de volksliederen op de Dam en een inspectie door de beide vorsten van de erewacht gaat vandaag verder met onder andere een bezoek aan het Amsterdamse museum STRAAT.

Staatsbezoek in beeld

Prinses Amalia was een jaar aan het studeren in Madrid.
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje.
De vorsten tijdens de inspectie van de erewacht.
Even voetballen van de beide koningen Felipe en Willem-Alexander
Koningin Letitia, de voormalige nieuwslezeres, tijdens het staatsbanket.
Koningin Maxima van Nederland tijdens  het staatsbanket.
Staatsiefoto.
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima (rechtsvoor) en koning Felipe van Spanje in het midden. Koningin Letizia van Spanje links, prinses Amalia middenachter, prinses Beatrix (rechtsachter) en prinses Margriet (linksachter) voorafgaande aan het staatsbanket in Amsterdam.

Tags

KONING FELIPEKONING WILLEM-ALEXANDERPRINSES AMALIASPANJE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck