Koning opent H’ART Museum en Kadinsky-expositie

Koning opent H'ART Museum en Kandsky expositie.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Koning Willem-Alexander opent op dinsdag 18 juni het H’ART Museum in Amsterdam. De opening is tevens de start van ‘Kandinsky’, de eerste grote tentoonstelling van het vernieuwde museum. Kandinsky is een samenwerking tussen H’ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

H’ART Museum was voorheen bekend als de Hermitage en werd in 2009 geopend door toenmalig koningin Beatrix. Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima, toen nog de Prins van Oranje en Prinses Máxima, waren hierbij aanwezig.

60 kunstwerken

Speciaal voor deze tentoonstelling komen meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie naar Amsterdam. Het belooft een bijzondere overzichtstentoonstelling te worden: van Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen. Een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte.

Samen met basisschoolkinderen die het educatieprogramma van H’ART Museum hebben gevolgd opent de koning het museum. Aansluitend bezoekt hij de tentoonstelling. Ook spreekt de Koning met twee jonge kunstenaars die ieder op eigen wijze een onconventionele bijdrage leverden aan de tentoonstelling. Tot slot ontmoet de koning diverse medewerkers en sponsoren van H’ART Museum.

H’ART Museum gaat met Centre Pompidou, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum in Washington een vast partnerschap aan. Met deze samenwerkingen borduurt H’ART Museum voort op de traditie van de Hermitage om internationale kunstcollecties naar Amsterdam te brengen.

De tentoonstelling Kandinsky is met ingang van woensdag 19 juni tot en met 10 november te bezoeken.

Wie was Kadinsky?

De Russische kunstenaar Wassily Kandinsky (1866–1944) is een van de grootste kunstenaars uit de 20e eeuw. Bijzonder, want ‘pas’ op zijn 30e begint Kandinsky met schilderen. Na een korte carrière in rechten en economie vertrekt hij in 1896 naar München om schilderlessen te nemen. Het is het begin van zijn artistieke carrière. Tijdens zijn verblijf in München reist hij onder andere naar Nederland, Tunesië, Italië en Parijs. Als in 1914 de oorlog uitbreekt, verlaat Kandinsky Duitsland. Pas in 1921 keert hij weer terug.

Een jaar later start Kandinsky in Weimar als docent aan de revolutionaire kunstschool het Bauhaus. In deze periode maakt hij veel aquarellen en schilderijen. In 1933 wordt de school door de Nazi’s gedwongen te sluiten. Kandinsky pakt opnieuw zijn spullen en vertrekt met zijn vrouw Nina Kandinsky naar Parijs. In de voorstad Neuilly-sur-Seine overlijdt hij in december 1944.

Tags

AMSTERDAMH'ART MUSEUMHERMITAGEKADINSKYKONING WILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck