Koning opent nieuw magazijn Centraal Boekhuis

Door: DitjesDatjes
06-04-2021

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmorgen in Culemborg het nieuwe hightechmagazijn van CB geopend, tot 2012 bekend als het Centraal Boekhuis. Hij bezocht het distributiecentrum voor media en gezondheidszorg ter ere van het 150-jarig bestaan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De koning kreeg voor de opening van het hypermoderne magazijn eerst een rondleiding en uitleg over de manier van werken. Willem-Alexander bekeek onder meer de enorme liften waarmee medewerkers in lange straten van stellages boeken uit de schappen halen en in bakjes leggen, die verderop worden verwerkt. Dat is het oude systeem, maar het werkt nog steeds goed, legde directeur Hans Willem Cortenraad uit. Er wordt wel aan geleidelijke vervanging gedacht, naar voorbeeld van de immense, dertig meter hoge nieuwe hal. Die is toegesneden op de toegenomen en veranderende vraag.

Winkels bijvoorbeeld houden kleinere voorraden aan en plaatsen kleinere orders, met als gevolg dat er wel vaker wordt besteld. In het volautomatische magazijn zijn drie gangen met 150.000 bakken met boeken en zorgproducten die door 45 ‘shuttles’ worden bediend. Hierdoor kunnen per uur tweeduizend bestellingen worden verwerkt. CB levert sinds 1973 vanuit het centraal gelegen Culemborg in heel Nederland en Vlaanderen aan boekhandels, zorginstellingen en bij consumenten thuis. De coronapandemie en de lockdowns hebben de werkdruk het afgelopen jaar niet verminderd, zo hoorde Willem-Alexander.

CB werd in 1871 bij Koninklijk Besluit van koning Willem III opgericht als het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel. Boeken vormen nog steeds de hoofdmoot van het bedrijf.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD