Koning Salman brengt G20 virtueel bijeen

Door: DitjesDatjes
28-09-2020

De Saudische koning Salman heeft bekendgemaakt dat de G20 dit jaar virtueel zal worden gehouden. Saudi-Arabië zou op 21 en 22 november gastheer zijn van de staatshoofden of regeringsleiders van de ‘Groep van Twintig’: de 19 grootste nationale economieën plus de Europese Unie. Vanwege de coronapandemie wordt nu afgezien van een fysieke samenkomst, zo liet het paleis in Riyadh weten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Koning Salman heeft eerder dit jaar al een virtuele conferentie van de G20 geleid. Toen werd gesproken over de aanpak van de wereldwijde pandemie en de financiële injecties die nodig zijn om de wereldeconomie draaiende te houden, en de schulden van de armste landen te verlichten of op te schorten. De vergadering in november moet op het succes van die in maart gehouden bijeenkomst voortbouwen, aldus Saudi-Arabië.

Het schrappen van de fysieke samenkomst in Riyadh heeft als bijkomend voordeel dat wereldleiders nu ook niet op de foto hoeven met de nog altijd omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Zijn betrokkenheid bij de moord in 2018 op de journalist Jamal Khashoggi zorgde ervoor dat bijvoorbeeld bij de G20 vorig jaar in Japan deelnemers zich ongemakkelijk voelden of ronduit kritiek kregen omdat ze samen met hem werden gezien of gefotografeerd.

Máxima

Dat laatste overkwam ook koningin Máxima die in haar VN-functie een ontmoeting had met de kroonprins, ter voorbereiding op de G20 van dit jaar in zijn land. De G20 hebben een rol te spelen bij het beter toegankelijk maken van financiële diensten en Máxima legde het grondwerk voor een actieve betrokkenheid van het Saudische voorzitterschap bij dit onderwerp. Saudi-Arabië liet ook weten dat het één van de speerpunten zou zijn bij de conferentie.

Máxima kreeg van veel kanten kritiek op haar onaangekondigde gesprek met de kroonprins, maar minister-president Mark Rutte en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gaven haar rugdekking. De ontmoeting behoorde nu eenmaal tot haar normale werkzaamheden, en was door Den Haag ook gesanctioneerd.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD