Koning Willem-Alexander stelde niemand teleur in het Oosterpark.

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

,,Vandaag sta ik hier voor u. Als uw Koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf. Ze worden door mij met hart en ziel intens beleefd.”

Dit waren de woorden waarvoor de duizenden, merendeels verregende toehoorders in het Amsterdamse Oosterpark waren gekomen. Koning en koningin voelden de sfeer goed aan. Dan maar een verregend pak en robe, paraplu’s waren niet nodig toen ze het terrein van Nationaal slavernij monument betraden.

Vol overtuiging

Het heeft lang geduurd voordat Willem-Alexander de excuses uitsprak en dat deed hij met overtuiging op de dag dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft.

Maar er was nog een moment dat er een golf van emoties door het Oosterpark ging. Dat was toen koning Willem-Alexander sprak over de rol van de stadhouders en zijn voorouders in het slavernij-verleden, zoals dat nu ook onafhankelijk wordt onderzocht.

‘Vergiffenis’

,,Het onafhankelijke onderzoek waartoe ik heb besloten, zal méér licht werpen op de precieze rol van het Huis van Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis en de slavernij. Maar voor het overduidelijke gebrek aan handelen tegen deze misdaad tegen de menselijkheid, vraag ik vandaag, op deze dag dat we samen het Nederlands slavernijverleden herdenken, vergiffenis”, aldus de Koning.

Er ging een golf van applaus door het Oosterpark toen de Koning de excuses uitsprak. De bezoekers hadden ook niets anders verwacht nadat premier Rutte eind vorig jaar namens het kabinet op 19 december al excuses had uitgesproken. Het moet Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima een hele opluchting zijn geweest dat eindelijk dit moment was aangebroken. Tien jaar geleden toen de vorst de Keti Koti-herdenking op dezelfde plek bezocht bleven de excuses uit.

Femke at Surinaams broodje

De muziek, de excuses, de kranslegging; er was alom tevredenheid bij de duizenden bezoekers, die eerder op de dag een lange tocht hadden afgelegd onder meer uit Amsterdam-Zuidoost.

De meesten gingen na de herdenking naar het Amsterdamse Museumplein waar dit jaar het festival plaatsvond. Met lange rijden voor de vele eetkraampjes en met diverse podia. Ook burgemeester Femke Halsema, ongetwijfeld tevreden over de herdenking die zonder incidenten verliep, at er een overheerlijk Surinaams broodje.

Tags

KETI KOTI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck