Koning wordt geïnformeerd over formatie

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

Koning Willem-Alexander heeft vandaag met informateurs Jan Remkes en Wouter Koolmees gesproken over de voortgang van de turbulente kabinetsformatie.

De kabinetsformatie loopt stroef. Afgelopen maart heeft Nederland verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Met 246 dagen is deze formatie de langste die wij tot nu toe hebben gehad. De tweede plek wordt ingenomen door de formatie uit 2017 die maar liefst 225 dagen duurde. En dat is met reden…

Hernieuwde samenwerking

Op dit moment praten de CDA, VVD, ChristenUnie en D66 in Hilversum op landgoed De Zwaluwberg met elkaar om tot een kabinet te komen. Zij blijven daar in elk geval tot vrijdag. Dit is niet de eerste keer dat ze daar zijn. In oktober spendeerden de partijen er ook al enkele dagen.. Hoewel deze partijen ook in het huidige demissionaire kabinet zitten ziet de D66 een hernieuwde samenwerking met de ChristenUnie niet zitten. De partijen verschillen veel, met name op medisch ethisch vlak. Bovendien waren er ook andere problemen, zoals het uitlekken van de notities van verkenner Kajsa Ollongren, waar de bekende woorden ‘positie Omtzigt, functie elders’ op stonden. Refererend naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die zich had vastgebeten in de belastingtoeslagaffaire, waar het huidige demissionaire kabinet over is gevallen.

Rol van de koning

Voorheen was het staatshoofd betrokken bij de formatie. Die stelde een informateur aan die uit zijn of haar naam een kabinet zou vormen. Sinds 2012 is deze regel veranderd en gaat de Tweede Kamer over de formatie van het kabinet. De koning wordt nog wel geïnformeerd. In dat kader heeft Koning Willem-Alexander vandaag contact gehad met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. Wat er is besproken is niet bekend. Wel is duidelijk dat Koolmees meters wil maken.

Tags

CDACHRISTENUNIED66JOHAN REMKESKABINETKABINETSFORMATIEKAJSA OLLONGRENKONINGPIETER OMTZIGTVVDWOUTER KOOLMEES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck