Koning ziet ook voordelen van haperende wifi in gevangenis

Door: DitjesDatjes
25-03-2021

Wie voor de vakantie een plek zoekt zonder internet om tot rust te komen, moet eens denken aan penitentiaire inrichting Ter Peel in Evertsoord. Die suggestie deed koning Willem-Alexander donderdagmiddag schertsend tijdens een digitaal werkbezoek aan de vrouwengevangenis. Directeur Arend de Korte maakte meteen een voorbehoud. “Dat moet dan wel via de rechter worden geregeld.” Zomaar aankloppen kan niet.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het onderwerp van de kwaliteit van de wifi werd verschillende malen ter sprake gebracht en was ook een klacht van de gedetineerden waarmee Willem-Alexander tijdens zijn virtuele rondleiding door de instelling sprak. De Korte gaf toe dat de stabiliteit en kwaliteit van het netwerk te wensen overliet. “Het staat nog in de kinderschoenen. We hebben opstartproblemen. Maar er wordt aan gewerkt en binnenkort moet het beter zijn”, vertrouwde hij de gedetineerden toe.

Wifi is belangrijk geworden sinds de coronacrisis. Omdat bezoek lange tijd niet was toegestaan, en ook nu nog maar in beperkte mate mogelijk is, is via strak geregelde Skype-gesprekken een alternatief gevonden om contact te leggen met bijvoorbeeld familieleden. Dan is het dus extra zuur als Skype-verbindingen niet lukken of wanneer het netwerk uitvalt, zo kreeg de koning te horen.

Eenzamer

De beperking op bezoek maakte het leven in de gevangenis extra eenzaam, nog meer als er helemaal geen bezoek komt, zo vertelde de 81-jarige oudste gedetineerde in Ter Peel. Ook haar medegevangenen noemden de beperkingen op de kleine vrijheden die er in een inrichting zijn “zwaar” en “moeilijk”. “Vorig jaar voor corona had je meer bezoekers, meer vrijheid, en je kon elkaar nog eens knuffelen”, zei een andere gedetineerde.

“Vrouwen worden in de gevangenis eenzamer. Hun mannelijke achterban houdt minder goed contact dan vrouwen dat doen bij mannen die opgesloten zitten”, vertelde een lid van de commissie van toezicht van Ter Peel. De coronagerelateerde klachten die het afgelopen jaar binnenkwamen, hadden mede daarom vooral betrekking op Skype. “Als in een hotel de wifi niet werkt, staat iedereen meteen aan de balie, maar hier zijn ook mensen die het wel fijn vinden.” Dat bracht Willem-Alexander tot zijn opmerking over een goede internetloze plek.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD