Koningin Elizabeth II overleden

Queen Elizabeth overleden
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Koningin Elizabeth II van Groot Brittannië is overleden. Dat heeft de BBC eerder vanavond bekend gemaakt. Elizabeth stierf omringd door haar familie in haar lievelingspaleis, het Schotse Balmoral Castle. Charles is nu koning zijn vrouw Camilla is voortaan koningin-gemalin.

Met haar overlijden komt een einde aan een 70 jaar lange regeerperiode die in 1952 op 25-jarige leeftijd begon. Elizabeth II was de langst regerende vorst ooit in het Verenigd Koninkrijk.

Haar zoon Charles (73) volgt haar automatisch op en is nu Koning. Hij zal volgens de BBC de uitvaart van zijn moeder leiden. Pas over enige tijd wordt hij ceremonieel ingehuldigd.

Elizabeth volgde in 1952 op 25-jarige leeftijd haar vader George VI op. Die overleed terwijl ze met haar echtgenoot prins Philip in Kenia was. Elizabeth en Philip waren 74 jaar getrouwd en kregen vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Philip overleed in april 2021 op 99-jarige leeftijd.

De vorstin was niet alleen het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van landen uit het Gemenebest van Naties. Het gaat onder meer om Australië, Canada, Jamaica en Nieuw-Zeeland. In haar eigen land waren tijdens de decennia waarin Elizabeth op de troon zat vijftien premiers aan de macht, onder wie Winston Churchill en Margaret Thatcher. Eergisteren was de laatste premier die ze benoemde Liz Truss.

De zeventig jaar dat zij op de troon zat verliepen niet rimpelloos. Het Britse koloniale rijk werd ontmanteld en viel uiteen en de Britten sloten zich aan bij de Europese Unie om zich daar onlangs weer van af te wenden. Op het persoonlijke vlak beleefde Elizabeth een dieptepunt met het overlijden van haar ex-schoondochter prinses Diana in 1997. De populaire Diana stierfna een verkeersongeval in Parijs, waar ze was opgejaagd door paparazzi.

De afgelopen jaren kwam het koningshuis onder meer in de publiciteit door toedoen van prins Andrew, de zoon van de vorstin. Die raakte in opspraak door zijn banden met Jeffrey Epstein, een omstreden multimiljonair die was opgepakt op verdenking van het seksueel misbruik van minderjarigen. Ook was er veel aandacht voor de breuk tussen prins Harry en het koningshuis. De zoon van Charles en Diana verhuisde met zijn echtgenote Meghan naar de Verenigde Staten.

Tags

Elizabeth

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie