Koningin Elizabeth in sobere kledij bij opening Brits parlement

Door: DitjesDatjes
11-05-2021

De Britse koningin Elizabeth is in sobere kledij verschenen bij de opening van het Britse parlementaire jaar. Doorgaans draagt de vorstin ceremoniële gewaden zoals onder meer de staatsmantel tijdens haar ‘troonrede’ in het parlementsgebouw in Londen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De plechtigheid was als gevolg van de pandemie nu sober en zo ook de kledingkeuze van de vorstin. Ze ging gehuld in een jurk en jas met een bijpassende hoed. Ze droeg bovendien ook niet de staatskroon. Die lag op een een kussen naast de koningin tijdens haar speech.

Het was niet de eerste keer dat Elizabeth de ceremoniële gewaden tijdens de opening van het parlementaire jaar inwisselde voor iets anders. In 2019 liet de vorstin de kroon ook al een keer links liggen. Een officiële reden werd daarvoor toen niet gegeven, maar waarschijnlijk is de kroon te zwaar voor de inmiddels 95-jarige Elizabeth. De kroon weegt ruim 1,1 kilo. In 2017 droeg de Queen ook geen traditionele outfit, omdat er niet genoeg voorbereidingstijd was voor een uitgebreide ceremonie.

De troonrede was de eerste grote publieke taak die Elizabeth als staatshoofd uitvoerde sinds de dood van haar echtgenoot prins Philip op 9 april. De koningin is sinds het overlijden van Philip vrijwel niet meer buiten Windsor Castle geweest. Ze had bij de opening van het parlementaire jaar haar zoon kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall, aan haar zijde.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD