Koningin Elizabeth probeert rel te sussen

Prins Harry
Door: Jos La Grande
13-01-2020

Het Britse koningshuis stond gisteren opnieuw te trillen op zijn grondvesten. De dag begon met een spectaculair verhaal in The Times, waarin werd beweerd dat prins William zijn broer en vrouw Meghan zou hebben weggetreiterd. Beide broers kwamen met een uitzonderlijke en gezamenlijke verklaring naar buiten waarin gehakt werd gemaakt van het insinuerende krantenverhaal. Vervolgens

Het Britse koningshuis stond gisteren opnieuw te trillen op zijn grondvesten. De dag begon met een spectaculair verhaal in The Times, waarin werd beweerd dat prins William zijn broer en vrouw Meghan zou hebben weggetreiterd.

Beide broers kwamen met een uitzonderlijke en gezamenlijke verklaring naar buiten waarin gehakt werd gemaakt van het insinuerende krantenverhaal.

Vervolgens kwam de koninklijke familie bijeen op het kasteel Sandringham om de rel, die vorige week door prins Harry en zijn vrouw Meghan werd ontketend, te sussen. Om onduidelijke redenen wil het stel een stap terug doen als seniorleden van het koninklijk huis en met hun zoon Archie afwisselend in Canada en het Groot-Brittannië gaan wonen.

Koningin Elizabeth zegt in een verklaring van vanavond dat ze begrip heeft voor de gewenste nieuwe rol van haar kleinzoon en vrouw, maar dat ze eigenlijk de voorkeur geeft dat de twee ‘fulltime royals’ blijven.

Verwacht wordt dat de komende dagen een besluit wordt genomen door het Hof. Er zijn een paar kwesties die moeten worden geregeld: het geld, de beveiliging, de adelijke titels en de troonopvolging. Voor wat betreft het laatste koerst koningin Elizabeth aan op een STATUS QUO.

Als het gaat om geldzaken en de beveiliging ligt dat ingewikkelder, voor zover het gezin zich voor een groot deel van het jaar zich vestigt in het buitenland. Nu krijgt Harry nog een toelage van 8 miljoen Britse Ponden en wordt zijn beveiliging volledig opgehoest uit de belastingopbrengsten.

Volgens historicus Robert Lacey was de verklaring van de vorstin zeer persoonlijk van aard. Ze begrijpt dat de kwestie het Britse volk zeer beroert. Koningin Elizabeth probeert een gulden middenweg te vinden.

Alles uit DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen