Koningin Elizabeth zit bijna zeventig jaar op de troon!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

Als koningin Elizabeth 6 februari haalt zit ze zeventig jaar op de troon. Ter ere van dat platinum jubileum worden in heel het Verenigd Koninkrijk activiteiten georganiseerd…

Koningin Elizabeth besteeg op 6 februari 1952 de troon van het Verenigd Koninkrijk. Dit deed zij na het overlijden van haar vader koning George VI. Ze hoorde dat toen ze in Kenia was. Het was tot de dood van haar vader nog hoogst onzeker of ze de troon zou erven. Destijds kregen mannen voorrang op de troon en het was toen theoretisch gezien mogelijk dat haar vader nog een zoon zou verwekken.  

Langst regerende vorst

Dat betekent dat de Queen dit jaar zeventig jaar op de troon zit en de langst regerende vorst van het Verenigd Koninkrijk ooit is. Bovendien is ze de langst regerende vorst ter wereld, van alle vorsten op dit moment in leven is. De langst regerende vorst in de hele geschiedenis is Lodewijk XIV, hij zat 72 jaar op de troon. De overleden Thaise koning Bhumibol staat in de geschiedenis op dit moment op de tweede plek met zeventig jaar.

Puddingrecept

Dit platinum jubileum gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij en de Koninklijke Familie heeft bekendgemaakt hoe het gevierd gaat worden. Donderdag 2 juni tot en met zondag 5 juni worden dit jaar gezien als feestdagen. Maar de festiviteiten beperken zich niet tot dat lange weekend. Tot de festiviteiten behoort een landelijke bakwedstrijd om een puddingrecept ter ere van de koningin te vinden en er wordt op 2 juni een parade gehouden waar 1.400 soldaten, tweehonderd paarden en vierhonderd musici aan meedoen. Verder kunnen mensen op zaterdag 4 juni genieten van een concert dat door de BBC live wordt uitgezonden en op 5 juni worden door het hele land lunches georganiseerd. Het volledige programma is hier te vinden.

Seksueel misbruik

De koningin kan een feestje ongetwijfeld wel gebruiken. Ze zit midden in een tumultueuze periode. Kleinzoon Harry en Meghan Markle zijn recentelijk met veel kabaal vertrokken bij het Koninklijk Huis en zoon Andrew zit middenin een rechtszaak omtrent seksueel misbruik.

Tags

KONINGINKONINGIN ELIZABETHTROONVERENIGD KONINKRIJKVORST

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck