Koningin Máxima in het zonnetje gezet

Door: Tanja Brouwer
26-09-2019

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het VN-hoofdkwartier in New York is koningin Máxima geprezen. Zij is dit jaar tien jaar actief als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Onze Koningin zet zich in voor de verstrekking van microkredieten. Hierdoor kan iedereen – ook mensen met een laag inkomen – sparen en geld lenen zonder hoge kosten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Verschil

Máxima blijkt uiterst succesvol, want aan NOS vertelt ze dat er al  1,2 miljard mensen zijn geholpen mede door haar inzet. Het tienjarige jubileum werd dan ook groot gevierd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Woensdagmiddag verzamelden diplomaten en andere gasten zich in een VN-conferentiezaal. Daar werd Máxima warm toegesproken door onder andere secretaris-generaal António Guterres. Hij benadrukte dat de afgelopen tien jaar een enorm verschil hebben gemaakt en dat het Máxima is gelukt het onderwerp onder de aandacht te brengen. Vervolgens konden alle aanwezigen kijken naar een filmpje over de reizen die Máxima heeft gemaakt voor de VN.

Aan stoppen met haar werkzaamheden bij de Verenigde Naties moet de Koningin nog niet denken, want hoewel er al 1,2 miljoen mensen zijn geholpen benadrukt ze dat er nog 1,7 miljoen mensen zijn die hulp kunnen gebruiken. Tilman Ehrbeck, voorzitter van het VN-orgaan dat Máxima vertegenwoordigt, is erg blij met de inzet van de Koningin. ,,Ze weet een boeiend verhaal te brengen. De data laten zien dat we de goede richting op gaan en ze weet hoe ze sectoren bij elkaar kan brengen. Ze doet het meesterlijk”, aldus Ehrbeck. Máxima vervult dan ook een bijzondere rol, want omdat zij Koningin is heeft ze makkelijker toegang tot staatshoofden, ministers en CEO’s.

Meer DenD