Koningsdag 2023 wordt groots Rotterdams feest!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Dertig jaar nadat zijn moeder Koninginnedag vierde in Rotterdam, is het de beurt aan Willem-Alexander. Zijn 10-jarig jubileum viert hij in 010. Op 27 april wordt de Koning door duizenden Rotterdamse ‘kings & queens’ verwelkomd in de Maasstad.  

Het centrale thema van Koningsdag 2023 luidt ‘Wij zijn allen kings & queens’. De laatste keer dat Rotterdam een jarig staatshoofd mocht ontvangen was in 1992, toen koningin Beatrix de Maasstad bezocht. Beatrix deed toen onder andere de Afrikaanderwijk aan. Willem-Alexander treedt op 27 april letterlijk in haar voetsporen want de koninklijke wandelroute begint ook voor hem in de Afrikaanderwijk, ter hoogte van de Afrikaandermarkt om precies te zijn.

Verwoeste stad

Vanaf de hoek van Maashaven-Noord en -Oost vaart de familie vervolgens per watertaxi over de Maas. Ze passeert de ss Rotterdam (het vlaggenschip van de Holland America Line), Hotel New York, en de Wilhelminapier en vaart onder de Erasmusbrug door. De oversteek eindigt bij de trappen voor Plein 1940, bij het oorlogsmonument ‘De verwoeste stad’. Daarna wandelt de familie over de Blaak, richting de Laurenskerk om via de Markthal te eindigen op de Binnenrotte. 

Warme belangstelling

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: ,,Alles zit in deze ene kilometer om de koninklijke familie onder te dompelen in alle geuren, kleuren en smaken van de stad. We gaan hen zeker verrassen met een prachtig programma en bijzondere ontmoetingen.” De burgemeester is verheugd dat Koningsdag in zijn stad wordt gevierd. ,,De Koning is tien jaar Koning en dat viert hij in 010. Rotterdam heeft altijd op de
warme belangstelling van onze vorsten kunnen rekenen, in voor- en tegenspoed.”
Het thema ‘Wij zijn allen kings & queens’ is een keuze van de inwoners. Zij konden kiezen uit drie thema’s, waaronder ook ‘Wereldhaven, wereldburgers’ en ‘De straat is van iedereen’. Maar ‘kings & queens’ was met vijftig procent veruit het populairst, vooral onder jongeren. 

Verschillende keukens

De gemeente: ‘Rotterdam denkt niet in hokjes en ziet tijdens Koningsdag de mooiste kanten van iedereen.’ Dat Rotterdam een groot feest kan organiseren, is bekend. De gemeente heeft het projectteam ingeschakeld dat eerder het Eurovisie Songfestival organiseerde.
Of bekende Rotterdammers als Lee Towers, Afrojack of Melissa Lopes zijn benaderd om de Oranjes op de Binnenrotte te entertainen, kan de gaststad nog niet zeggen, maar het wordt sowieso een feest. Burgemeester Aboutaleb hoopt dat het Oranjefeest ook zal leiden tot meer verbroedering. Hij belooft dat alle kleuren en nationaliteiten én alle geuren van de verschillende keukens aan bod zullen komen. ,,Verbeeld je wat je ziet als je over Rotterdam vliegt, dát wordt Koningsdag!”

Zelf de route lopen? Download de routekaart of boek een gids op koningsdaginrotterdam.nl/route.   

Tags

JUBILEUMROTTERDAM

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie