Koningsdrama in Maleisië wordt verlengd

KUALA LUMPUR – Aan het koningsdrama in Maleisië is vrijdag weer een nieuwe cliffhanger toegevoegd. Na afloop van de speciale vergadering van de koninklijke familie van de deelstaat Pahang is gezegd dat pas zaterdag in het paleis in Pekan bekend wordt gemaakt wat is besproken.

Dat was een tegenvaller voor degenen die hadden gehoopt dat nu al enige duidelijkheid zou ontstaan over wie de volgende koning wordt na het onverwachte aftreden van Muhammad V afgelopen zondag. De beslissing daarover valt tijdens een besloten bijeenkomst van de Majlis Raja Raja, de raad van vorsten, op 24 januari, maar voor die tijd wordt op verschillende niveau’s druk overlegd.

De reden dat de ogen van Maleisië zijn gericht op Pahang is omdat die deelstaat onder het heersende systeem van het roulerende koningschap aan de beurt is om de volgende Yang di-Pertuan Agong, oftewel koning, te leveren. Probleem is echter dat sultan Ahmad Shah, die in 1979 al eens koning was, te oud (88) en te ziek is om die functie opnieuw op zich te nemen. Dat zou betekenen dat de beurt van Pahang voorbij gaat en in zijn plaats de volgende in het rotatieschema, de sultan van Johor, een kans maakt te worden gekozen.

Binnen de koninklijke familie van Pahang is echter een alternatief bedacht om toch het koningschap binnen te halen. Als de bejaarde sultan namelijk voor 24 januari aftreedt en voor die tijd zijn zoon Abdullah, die nu al twee jaar als regent optreedt, de troon bestijgt, kan hij in de Majlis Raja Raja tot het hoogste ambt van Maleisië worden gekozen. In dat geval wordt de beurt van Pahang niet overgeslagen en hoeft de familie niet 45 jaar te wachten.

Sultan Ahmad was vrijdag zelf niet bij de bijeenkomst in een hotel in Kuala Lumpur aanwezig maar zijn net uit Londen teruggekeerde zoon Abdullah wel. Of er een beslissing is gevallen en wat dat besluit is, bleef dus nog geheim. Abdullah zal ook de acht vorsten die kiesrecht hebben, moeten polsen of ze akkoord gaan met een ongebruikelijke en ongeplande troonswisseling.

 

BUZZR