Koninklijk boek uit 15e eeuw te koop op TEFAF

Door: DitjesDatjes
23-07-2021

Handelaar in bijzondere boeken Jörn Günther uit het Zwitserse Bazel biedt op de komende onlineversie van de kunst- en antiekbeurs TEFAF een rijk geïllustreerd boek uit de 15e eeuw aan over het leven van Sint Radegundis. Het werd vervaardigd voor de toenmalige koning van Frankrijk, de grote boekenliefhebber Charles VIII, en hijzelf en zijn vrouw zijn er in miniatuur in afgebeeld.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Daarom is het volgens de aanbieder van groot belang voor de geschiedenis van Frankrijk. De vraagprijs is 880.000 euro. De jegens armen en zieken zeer liefdadige Radegundis was in de 6e eeuw koningin der Franken. Ze werd heilig verklaard en geldt als beschermheilige van kokkinnen. Haar leven werd voor de eerste keer opgetekend door Venantius Fortunatus, een dichter uit haar eigen tijd. De beroemde schilder van Nederlandse oorsprong Lawrence Alma Tadema maakte in de 19e eeuw een schilderij van Venantius en Ragundis.

Op het boek heeft iemand ook de wens geschreven dat de koningin zou bevallen van een kroonprins, een “beau dauphin”, nadat al twee zonen waren overleden. Het graf van Radegundis zelf is in Poitiers.

Kunstwerken

The European Fine Art Foundation (TEFAF) maakte vrijdag een selectie van negentien kunstwerken bekend die worden aangeboden tijdens de tweede editie van TEFAF Online. Die heeft plaats in september, met 700 werken digitaal.

Jaarlijks werd er een fysieke TEFAF in Maastricht gehouden waarop circa 70.000 mensen uit de hele wereld afkwamen, maar de beurs werd vorig jaar afgebroken wegens corona en heeft ook dit jaar niet op de normale wijze plaats.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD