Koot en Bie komen samen niet meer met nieuw materiaal

Door: DitjesDatjes
16-09-2021

Kees van Kooten en Wim de Bie zullen samen niet meer optreden of programma’s maken. Dat vertelt Van Kooten in een interview in Trouw ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Het komische duo maakte in de jaren zeventig, tachtig en negentig talloze iconische elpees, sketches en tv-programma’s.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“We bellen veel en schieten dan vaak hartelijk in de lach. En dan zeggen we: ‘Wat zouden moeder en zoon Van Putten hierover gezegd hebben?’ We vullen dat gat in onze appreciatie graag in. Maar het is goed zo. We zijn op het juiste moment gestopt”, aldus Van Kooten tegen Trouw. Het feit dat veel ‘golden oldies’ zoals ABBA toch nog eenmaal samenkomen, maakt geen verschil. “De Rolling Stones gaan gewoon door met een andere drummer. Wim en ik voelen geen aandrang. We willen alleen onszelf nog amuseren.”

De komiek en schrijver vindt wel dat “we een beetje zijn doorgeschoten in keurigheid.” Dit stelt hij naar aanleiding van de commotie over oude afleveringen van de komedieserie Fawlty Towers. Maker John Cleese lag recentelijk onder vuur omdat zijn komische personage in de jaren zeventig racistische taal bezigde. “Alsof iemand ooit op het idee zou komen dat ­Cleese dat allemaal echt gemeend heeft. Het is raar allemaal.”

Heel erg sorry

Een compilatie van Jacobse en Van Es, twee Haagse typetjes van Koot en Bie die in de jaren tachtig de fictieve Tegenpartij oprichtten, zou tegenwoordig ook moeten wemelen van de disclaimers, vreest Van Kooten. “Dan zou ik dat in het licht van satire het liefst ongelooflijk gaan overdrijven. Bij elke scène zeggen: Beste mensen, sorry! Echt heel erg sorry!”

Koot & Bie werden recentelijk uitgeroepen tot het allerbeste duo uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Zeven van de negen juryleden zetten Koot & Bie op de eerste plek. Het Haagse cabaretduo maakte bijna dertig jaar programma’s voor de VPRO, zoals Simplisties Verbond, Keek op de Week en Krasse Knarren. Behalve tv-programma’s maakte het duo ook een aantal zeer succesvolle langspeelplaten met sketches.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD