Kopenhagen: Michelinsterren en aardige Denen 

Door: DitjesenDatjes
27-12-2018

En daar sta je dan weer op de luchthaven Kastrup met de stad Kopenhagen aan je voeten. Door reisgids Lonely Planet is de hoofdstad van Denemarken vorig jaar uitgeroepen tot ’s werelds beste reisbestemming. Dat doen ze niet zomaar. Er is daar voor elk wat wils. Voor ‘oud’ en voor heel jong. Van kunst tot natuur. Kopenhagen is superhot. 

Een extra reden om een retourticket naar Kopenhagen bij de KLM te bestellen: de ronduit aardige en spontane Denen. Want waar Amsterdam, Barcelona en Londen worden overlopen door toeristen en bijna van frustratie ten onder gaan aan de toeristendrukte is het in Kopenhagen nog steeds ontspannen toeven. Zelfs bij De Kleine Zeemeermin, de beeltenis uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, valt het nog reuze mee. In Tivoli, het vrolijke park met de attracties in hartje Kopenhagen, is het ook nog goed te doen. Voor de koters is dit trouwens een geweldige plek. 

Voor ons werd Kopenhagen dit weekeinde een culinaire droomreis: de nieuwe Nordic Kitchen stond op ons programma. Anderen reizen af voor kunst (bijvoorbeeld het Louisiana Art Museum), design, de modescene of om gewoon om een weekendje ongecompliceerd te shoppen.  

Voor ons openbaarde zich echter een nieuw wereldwonder. 

Geranium 

Afhankelijk van de dikte van je portemonnee is Kopenhagen een culinair walhalla. We gingen niet naar het restaurant van topchef René Redzepi Noma (**), voorheen gevestigd in een 18e eeuws pakhuis.  We waren te gast bij een ander sterrenrestaurant, Geranium, dat tegen het voetbalstation van Kopenhagen is aangeplakt. Hier staat de Zeeuwse topkok Coen van Diemen achter het fornuis als sous-chef in het team van de befaamde chefkok Rasmus Kofoed. 

Coen, voorheen werkzaam bij De Katse Veer op Zuid-Beveland, bevindt zich hier in een draaikolk van culinair talent. Alles klopt in het restaurant; design, spectaculaire gerechtjes in combinatie met het wijnarrangement. Het was er inderdaad een culinaire kermis. 

Wie niet zo van die poespas houdt, maar gewoon gezelligheid zoekt, volgt hier de Gouden Tip 1 voor Kopenhagen: Café Victor (Ny Østergade 8), op steenworp afstand van het grote plein Kongens Nytorv. Een geweldige brasserie, waar je nog schaamteloos ‘klassiekers’ als de tournedos Rossini kunt bestellen. De zaak heeft behoorlijk veel weg van Le Garage van wijlen Joop Braakhekke. Iedereen die naar Kopenhagen een weekendje boekt, kan risicoloos hier reserveren (verplicht!). Vanaf 23.00 uur wordt boven in de lounge een disco opgezet, waarvoor we vooraf al gewaarschuwd werden. 

Op pad 

Hoe verken je Kopenhagen? Met de fiets uiteraard. Kunsthal Charlottenburg, de winkelstraat Strøget, het operagebouw, het ruige krakersoord Kristiani, het paleis Amalienborg, de Verlosserskerk of het regeringscentrum Chritiansborg, waar je de inmiddels wereldberoemde Deense acteurs uit The Bridge, Borgen en The Killing zo maar tegen het lijf kunt lopen. Wie van een vaartochtje door het centrum en de haven van de stad gelukkig wordt, huurt dan een sloepje bij Go Boat (Islands Brygge 10, Kopenhagen). Twee uurtjes varen kost €100 en wie schepnetje vol met plastic opvist uit het water krijgt korting op de huur! Het is verboden om door de Nyhavn te varen. Ook langs de wal is deze nieuwe haven weinig aantrekkelijk ondanks de vele terrassen. 

Voor de Gouden Tip 2 moet je iets buiten het centrum zijn. Het Meatpacking District van Kopenhagen is een absolute aanrader (en een goed bewaard geheim) voor een koffie, lunch of diner. En uiteraard zijn er clubs om te dansen. Dit gebied wordt razendsnel omgetoverd in een hip eet- en uitgaanscentrum. En voor wie ook nog een hoteltip wil? Op ditzelfde terrein is een prima, nieuw hotel, Scandic Kodbyen (Skelbaekgade 3A, 1717 Kopenhagen) gekomen. Momenteel schieten de hotels als paddenstoelen uit de grond. Op plek twee van mijn hotellijstje staat het duurdere Admiral Hotel aan de Toldbodgade 24-28. Ook een prima uitvalsbasis. 

Favorieten: 

  1. Meatpackers District 
  2. Café Victor 
  3. Sloep huren 
  4. Winkelen op en rond de Størget 
  5. Tivoli Tuinen 

Vliegttickets: 

KLM (6 per dag) 

 

Meer DenD