Kritiek op ‘zoveelste fout’ in De Slimste Mens

Door: Nikola van Krieken
06-08-2022

Al vanaf de eerste aflevering van het nieuwste seizoen van het programma ‘De Slimste Mens’ hebben kijkers kritiek op vragen en antwoorden die niet zouden kloppen. Het was weer raak. Op Twitter ging het los over een antwoord dat volgens de kijkers pertinent niet zou kloppen. 

De bom ontplofte toen er in de uitzending werd beweerd dat de quote ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van Pippi Langkous afkomstig zou zijn. De kijkers waren scherp, en na een korte research blijkt dat deze quote helemaal niet afkomstig is van Pippi Langkous of Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Langkous.

Populaire maar verkeerde citaten

Om hierachter te komen was er geen grondige research nodig. Op de officiรซle website van Astrid Lindgren is namelijk een kop te vinden genaamd ‘Populaire maar verkeerde citaten’, waaronder ook bovenstaande quote staat. “Deze quote wordt heel vaak toegeschreven aan Pippi Langkous, maar Astrid Lindgren (die in 2002 overleed, red.) heeft die zin nooit geschreven, en er is ook geen bron die wel bevestigt dat het woorden van Langkous zijn”, staat erover op de website. 

Blijkbaar heeft de redactie van โ€˜De Slimste Mensโ€™ geen research gedaan naar de quote. Op Twitter uitten kijkers hun frustratie. 

Meer DenD