Kunstenbond: trek bestuur Mores niet helemaal los van sector

De Kunstenbond is het grotendeels eens met het advies van regeringscommissaris Mariëtte Hamer dat Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, opnieuw moet worden vormgegeven. Wel vindt de vakorganisatie voor mensen in de creatieve sector dat een nieuw bestuur niet helemaal los moet staan van de sector. Daarnaast moet voorkomen worden dat de bestuursstructuur zwaarder gaat wegen dan de daadwerkelijke afhandeling en beoordeling van klachten over grensoverschrijdend gedrag.
“Het is verstandig als een deel van het bestuur straks losstaat van de sector, maar ik kan me ook voorstellen dat het handig is als je daarnaast ook iemand in het bestuur hebt zitten met kennis van de sector”, zegt Pepijn ten Kate van de Kunstenbond. “Bij dans is het zo dat mensen elkaar fysiek veel aanraken, dat hoort nu eenmaal bij dans. De sector kent specifieke zaken waar enige kennis van de sector voor nodig is. Je moet weten wanneer bepaald professioneel gedrag over gaat in grensoverschrijdend gedrag.”
Ten Kate, die zelf ooit betrokken was bij de oprichting van Mores als reactie op de #metoo-beweging in de Verenigde Staten, is daarnaast bang dat er met het advies van Hamer onevenredig veel gewicht komt te liggen op het bestuur, terwijl het meldpunt uiteindelijk draait om het bijstaan van het slachtoffer bij de afhandeling van klachten. Dat gebeurt door vertrouwenspersonen en niet door het bestuur. “We zetten daarom onze vraagtekens bij de omvang van de voorgestelde ‘governance’ structuur. Het meldpunt krijgt zo misschien een beetje een waterhoofd.”
Preventie en uitbanning
De bondsmedewerker vindt dat instanties zelf ook meer moeten doen aan de omgang met klachten. “Ik mis nu iets van hoe bed je de omgang met grensoverschrijdend gedrag nou in bij bedrijven en gezelschappen zelf? Dat Mores zo gegroeid is kan ermee te maken hebben dat instanties zelf niks geregeld hadden en dachten: we sluiten aan bij Mores, dan hebben we onze plicht gedaan. Maar hoe je omgaat met klachten, de preventie ervan, het bespreekbaar maken, het beheersen en uitbannen, dat moeten organisaties zelf doen, daar kan een meldpunt niet zoveel aan doen. Wat dat betreft hoop ik dat dit advies het begin is van een groter, meer omvangrijk traject”, besluit Ten Kate.
Hamer schreef vrijdag in een advies aan staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media dat Mores opnieuw moet worden vormgegeven. Volgens Hamer vraagt de grote toename van het aantal meldingen over grensoverschrijdend gedrag om een nieuwe organisatiestructuur en professionalisering van het meldpunt.
BuzzE