Kunstmatige intelligentie zoekt en telt vogels in windparken

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

WAGENINGEN (ANP) – Kan kunstmatige intelligentie helpen om camerabeelden van vogels en zeezoogdieren in windparken ver op zee automatisch te analyseren? Dat onderzoekt een consortium, dat daarmee hoopt de arbeidsintensieve handmatige en dus kostbare beeldanalyse te kunnen vervangen. Dat staat op de site van Nature Today.

De overheid moet weten wat de impact is van windmolenparken op zee op vogels en zeezoogdieren, om windenergie op de Noordzee verder te kunnen uitrollen. Die informatie wordt nu verzameld met tellingen door mensen in vliegtuigen. Maar omdat de windturbines steeds hoger worden moeten vliegtuigen nu veel hoger vliegen zodat die waarnemingen niet meer goed mogelijk zijn.

High-definitioncamera’s kunnen wel videobeelden vanaf grotere hoogte verzamelen. Maar het analyseren daarvan is nog steeds arbeidsintensief mensenwerk. Het onderzoeksteam ontwikkelt daarom nu kunstmatige-intelligentiemodellen die op videobeelden vogels kunnen detecteren, ze identificeren en per soort ook nog eens kunnen tellen. Dat zou ook kunnen werken bij het tellen van zeehonden en bruinvissen, denken de wetenschappers.

De beeldenverzameling met de high-definition-vliegtuigonderzoeken en de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie voor het monitoren van vogels en zeezoogdieren in offshorewindparken is een samenwerkingsproject van Gemini Windpark, BioConsult SH, Observation International, Wageningen Agro Food Robotics en Wageningen Marine Research.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie