Laatste slotpleidooi in misbruikzaak Weinstein

Door: DitjesDatjes
14-02-2020

Waar donderdag de advocate van Harvey Weinstein de jury nog een keer toespraak, houden de aanklagers in de misbruikzaak tegen de oud-producent vrijdag hun slotpleidooi. De voormalige filmproducent (67) wordt onder meer verdacht van verkrachting.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Aanklager Joan Illuzzi voert vrijdag het woord, naar verwachting vanaf 15.30 uur Nederlandse tijd. Weinstein zou zijn macht als producent hebben aangewend om vrouwen binnen de filmwereld te misbruiken. Zijn advocaat Donna Rotunno betoogde donderdag in de rechtszaal in New York dat hij onschuldig is. De verdediging houdt vol dat het in de zaken om vrijwillige seks ging. Weinstein is volgens haar het slachtoffer van valse beschuldigingen, overijverige media en overijverige aanklagers.

In oktober 2017 publiceerden de New York Times en The New Yorker artikelen waarin een flink aantal vrouwen Weinstein beschuldigden van seksueel misbruik. Hij werd uit zijn bedrijf The Weinstein Company gezet en moest onder meer zijn lidmaatschap van Oscarorganisatie The Academy inleveren. De beschuldigingen leidden tot de #MeToo-beweging, waarin vrouwen op social media hun ervaringen met seksueel en ander machtsmisbruik deelden.

In mei 2018 werd Weinstein gearresteerd in New York. Alhoewel in de afgelopen twee jaar tientallen vrouwen Weinstein hebben beschuldigd van misbruik, gaat dit proces om aanklachten van twee vrouwen die zeggen slachtoffer van de gevallen filmproducent te zijn. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf. De jury oordeelt er vanaf dinsdag over.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD