Laurentien kraakt item Arjen Lubach

Door: Caroline Vlietstra
08-07-2017

Prinses Laurentien heeft stevige kritiek op de wijze waarop Arjen Lubach de Raad van Kinderen belachelijk maakte.

,,Het cynisme en vooringenomenheid dropen er van af. Ik ben een groot fan van Arjen, maar dit keer sloeg hij de plank volledig mis”, zegt de prinses in Villamedia. ,,In het item wordt vooral Laurentien zelf belachelijk gemaakt.”

,,Hij stak de draak met onder meer een jongen van 12. Het cynisme en de vooringenomenheid dropen ervan af, precies de eigenschappen die kinderen niet hebben. En ook niet beseffen wat het met zo’n jongen doet. Ik moet zeggen dat ik me op dat moment heel erg schaamde dat volwassenen zich zo kunnen gedragen.”

Journalisten moeten de wereld wat vaker door de ogen van kinderen en laaggeletterden bekijken, meent de prinses

Bril

“Ik zou alle journalisten willen aanraden om de wereld eens wat vaker door hun bril te bekijken”, stelt Laurentien. De prinses werkte in het verleden zelf ook als journalist bij CNN in Atlanta. “Kinderen zijn niet vooringenomen, niet cynisch en komen snel tot de kern van de zaak. Het helpt als je af en toe bewust de bril van een ander opzet.”

Ook inleven in laaggeletterden kan media helpen beter te worden. Laurentien is oprichter en ambassadeur van de Stichting Lezen en Schrijven, die zich met dit probleem bezighoudt. “Als je door de ogen van laaggeletterden kijkt, kom je tot hele andere oplossingen voor hun problemen dan wanneer je dat doet vanuit je eigen invalshoek.”

Journalisten vragen de prinses vaak hoe zij zich, als iemand die kan lezen en schrijven, eigenlijk verplaatst in de wereld van laaggeletterden. “Ik blijf me verbazen over die vraag. Want draait het hele leven niet om je verplaatsen in de ander?”

BUZZR

 

 

Meer DenD