Leo Blokhuis maakt programma over muziek en de Koude Oorlog

Door: DitjesDatjes
29-11-2021

Muziekkenner Leo Blokhuis komt met een programma over popmuziek en de Koude Oorlog. In Soundtrack van de Koude Oorlog laat hij horen hoe popmuzikanten in de jaren 70 en 80 omgingen met de spanningen tussen het Oosten en het Westen en de dreiging van een kernoorlog.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Volgende maand is het dertig jaar geleden dat de Sovjet-Unie uiteenviel. Samen met de toenadering tussen de Verenigde Staten en Rusland betekende dit het einde van de Koude Oorlog. In de popmuziek was de dreiging van een kernoorlog tussen Oost en West een veel gebruikt thema. Blokhuis gaat met Ellen ten Damme en Ruben Hein op zoek naar protestsongs en de verhalen daarachter.

De Koude Oorlog was de inspiratiebron voor hits als 99 Luftballons van de Duitse groep Nena en Wind of Change van The Scorpions, ook uit Duitsland. In Nederland had het Klein Orkest een hit met Over de Muur en Doe Maar met De Bom. Deze twee Nederpopklassiekers komen voorbij in Soundtrack van de Koude Oorlog.

Terug naar Berlijn

Harry Jekkers schreef Over de Muur voor de grote antikernwapendemonstratie op het Malieveld van 1983. In het programma gaat hij voor het eerst sinds de val van de Muur terug naar Berlijn. Ernst Jansz laat de allereerste versie van De Bom horen.

Soundtrack van de Koude Oorlog wordt op zaterdag 1 januari uitgezonden op NPO 2.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD