Levenslang voor Willem Holleeder

Door: Ditjes en Datjes
04-07-2019

Het was erop of eronder voor Willem Holleeder (61), alias de Neus. Na acht maanden en zestig zittingsdagen heeft de crimineel vandaag een levenslange gevangenisstraf gekregen. ,,De rechtbank legt aan u een levenslange gevangenisstraf op” vermeldt voorzitter Frank Wieland in de Amsterdamse Bunker. De zaak sluit zich af met een applaus van de nabestaanden.

Moorden

Vijf moorden, één doodslag en één poging tot doodslag. De rechtbank ziet genoeg bewijs om de Neus voor het leven achter de tralies te plaatsen. Volgens de rechter is bewezen dat Willem Holleeder achter de moord op Cor van Hout, Willem Endstra, Robert ter Haak en Kees Houtman en John Mieremet zit.

Samen met Cor van Hout, die werd vermoord op 24 januari 2003, ontvoerde hij Freddy Heineken. Vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd op zijn verjaardag; 2 november 2005. Dezelfde dag werd John Mieremet in Thailand geliquideerd. Willem Endstra, die werd verdacht van witwaspraktijken, werd vermoord op 17 mei 2004. Crimineel Thomas van der Bijl werd 20 april 2006 ook slachtoffer van een liquidatie. De ongekroonde koning van de onderwereld Dino Soerel heeft ook een levenslange gevangenisstraf gekregen. En Stanley Hillis, alias de Ouwe, is overleden op 21 februari 2011.

Bewijzen

Er zijn enorm veel getuigen die verklaringen hebben afgelegd. Onder andere zussen Astrid en Sonja, kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe en een anonieme getuige, die de Heineken ontvoerder heeft horen praten in een club. Er is nergens DNA gevonden en er zijn ook geen camerabeelden. Al is er geen direct bewijs, Holleeder is volgens velen degelijk wel verantwoordelijk voor de moorden.

,,Hoe groot is de kans op levenslang?” vraagt NPO verslaggeefster aan advocaat Gerard Sprong. Hij is ervan overtuigd dat twee van de vijf moorden al genoeg is om de gepaste gevangenisstraf te krijgen.

In de rechtszaal

Publiek is niet welkom want de rechtszaal zit vol met journalisten. Verderop is een zaal beschikbaar gesteld speciaal voor belangstellende die daar rechtszaak kunnen volgen.

Dit is tevens voorzitter Frank Wieland zijn allerlaatste zaak. Volgende week gaat hij met pensioen.

Meer DenD