Liefdesgoeroe Eveline Stallaart: ‘Sommige mensen zijn niet gemaakt voor monogamie’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Eveline Stallaart, de liefdesfluisteraar van ‘Married at First Sight’, onthult haar geheimen voor een seks- en liefdesleven dat sprankelt als champagne. „Laat de druk van perfectie los, geniet gewoon, en weet hoe je dat doet.”

Seksuoloog Eveline Stallaart is ervan overtuigt dat goede, lekkere seks geen hogere wiskunde hoeft te zijn. In haar boek ‘Even tussen ons’ deelt ze zonder poespas haar geheimen voor een beter seks- en liefdesleven. Een onmisbare lifehack uit haar boek? Gewoon lol maken, en laat die Frozen-tune in je hoofdspelen: “Let it goooo!” Eveline: „Veel mensen zijn nog steeds bezig met het perfect uitvoeren van de seksact. Ze willen schoon en aantrekkelijk zijn, en de seks moet vlekkeloos verlopen met een orgasme als einddoel. De spanning moet behouden blijvenen goede lingerie is een must. Er moeten vakjes worden afgevinkt. Maar als je zo gefocust bent op presteren, ben je vooral in je hoofd bezig.” Haar boodschap is simpel: „Laat de druk van perfectie los en beschouw seks niet als een prestatie. Ga gewoon genieten en zorg dat je weet hoe je dat doet.”

Met je boek wil je de lakens opschudden openheid en eerlijkheid over seks aanmoedigen. Zijn we echt zo preuts?

„We denken vaak van niet, maar eerlijk gezegd zijn we nog behoorlijk preuts. We maken het vaak net een tandje mooier als we het over seks hebben met onze vrienden en bekenden. Dit leidt tot een vertekend beeld van wat normaal is. Als de seks niet top verloopt, denk je snel dat er iets mis is met jou, terwijl dat bij iedereen weleens gebeurt.”

Wat vind je ervan dat Waylon openlijk heeft gepraat over zijn erectieproblemen, in een poging een taboe te doorbreken?

„Geweldig! Het is belangrijk om het stereotype te doorprikken dat mannen altijd zin in seks hebben en dat een erectie altijd vanzelf komt. Dat is gewoon niet waar. Dus als een stoere vent zoals Waylon dit deelt, is dat een krachtige boodschap. Het kan andere mannen zeker laten denken, “Damn, misschien is het helemaal niet zo raar dat ik daar ook weleens mee worstel.” Al is dit misschien niet het meest voor de hand liggende voorbeeld, omdat Waylon vreemdging vanwege zijn erectieprobleem, en dat is een beetje een rare combinatie.”

Kun je niet direct een verband leggen tussen erectieproblemen en overspel?

„Het is natuurlijk allemaal speculatie, maar ik denk dat er veel meer speelt bij dat soort problemen. Want in principe, als jij last hebt van erectieproblemen, ben je heel erg bang dat dit bij anderen ook gebeurt. Dus ga je in principe niet per se vreemd. Wat ik wel vaak in mijn praktijk zie, is dat mensen erectieproblemen kunnen krijgen door bijvoorbeeld veel porno te kijken. Hierdoor kunnen ze moeilijkheden krijgen met hun opwinding en trekken ze soms de verkeerde conclusie dat ze hun partner niet meer aantrekkelijk vinden. Dan gaat iemand vreemd of bezoekt een prostituee. Dat is in essentie wat er gebeurt, en nogmaals, het blijft speculatie, hè.”

Hoe bepaal je bij het koppelen voor Married at First Sight of er een seksuele match is?

„Ik begin met kijken naar je vorige ervaringen. Had je in eerdere relaties een bevredigend seksleven, of waren er traumatische momenten? Dit is van belang omdat mensen vaak oude patronen herhalen in nieuwe relaties, vooral als deze voor problemen zorgden. Maar ik kijk natuurlijk ook naar: lust jij er pap van of niet? Dat baseer ik onder andere aan de hand van je masturbatiegedrag. Mensen die seksueel zijn, masturberen doorgaans vaker en verwachten dus ook meer seks van hun partner. Als erotiek voor jou minder belangrijk is en je zelden masturbeert, dan sta je seksueel gewoon minder aan. Wanneer ik twee mensen met zulke verschillende verlangens probeer te matchen, is de kans groot dat het ergens spaak loopt.”

Kun je ook anticiperen op de chemie tussen twee personen?

„Dat aspect is minstens net zo belangrijk, die seksuele aantrekkingskracht. Wat vind jij prikkelend, heet of spannend? Eerlijk gezegd, dat is vaak onvoorspelbaar en magisch, een subjectieve beleving die niet echt te meten valt. Dat is het mysterieuze deel dat we niet kunnen vatten. We kunnen erover praten, maar perfect matchen op basis van uiterlijk is lastig. Dus eigenlijk moet je een beetje het idee van ‘het oog wil ook wat’ loslaten en gewoon hopen dat er genoeg ‘seksappeal’ is, en dat het innerlijk ook nog wat extra aantrekkelijkheid toevoegt. Mijn collega Patrick kijkt dan weer naar het DNA om te zien of er verwantschap is.”

Hoe zit dat precies?

„Als dat het geval is, dan vind je elkaar bijvoorbeeld niet lekker ruiken. En dat bedoel ik tussen aanhalingstekens. Je neemt niet waar ‘oh, hij of zij stinkt,’ maar het is eigenlijk de natuur die je vertelt dat het niet handig is om met verre familie voor te planten. Dus we onderzoeken of kandidaten biologisch gezien geschikt zijn om samen te zijn en eventueel kinderen te krijgen.”

Steeds meer jongeren gaan blijkbaar voor nonmonogamie in relaties. Merk jij dat ook?

„Ja, ik zie non-monogamie echt als een nieuwe tendens. Mensen lijken er steeds makkelijker in te worden. Het past echt bij deze tijd, met die wegwerpmentaliteit van snel opgeven en verdergaan. Als iemand niet perfect is? Nou, voor jou tien anderen. Het lijkt tegenwoordig een beetje de vibe te zijn van ‘waarom zou ik moeite doen?’ Je hoeft niet trouw te blijven. Je hoeft niet je best te doen om iemand voor je te blijven winnen. Maar ik vind het niet per se getuigen van een sterke persoonlijkheid. Kijk, sommige mensen zijn gewoon niet gemaakt voor monogamie. Dat is echt een groot verschil.”

Met al jouw expertise op het gebied van seks en psychologie, moet het in de slaapkamer en in je huwelijk wel een feest zijn, toch?

„Ha, ik ben ook gewoon maar een mens. En ik heb het ook bij tijd en wijle moeilijk in de relatie en in het seksleven. Maar wat ik wellicht makkelijker kan, is de vinger op de zere plek leggen. Waar andere mensen bij problemen misschien denken: “Oh nee, we zullen hier nooit uitkomen,” probeer ik al snel verder te kijken dan mijn neus lang is om te begrijpen hoe we het kunnen oplossen. En ja, inderdaad. Verzand niet te snel in de gedachte dat je het bijltje erbij neergooit. Want, zoals ik vanuit mijn beroep natuurlijk weet, er kan altijd aan gewerkt worden.”

Beter intiem

Eveline is psycholoog en seksuoloog. Sinds 2013 heeft ze haar eigen praktijk in Amsterdam. Daarnaast treedt ze regelmatig op als expert in programma’s zoals Married at First Sight, RTL Boulevard en Vandaag Inside. Ze is dit jaar twaalf jaar gelukkig getrouwd en heeft twee zoontjes, Seb (9) en Vik (6). Vanaf maart gaat Eveline het theater in met haar show ‘Even Tussen Ons’, gevuld met grappige anekdotes, ondeugende verhalen en verhelderende inzichten. Voor degenen die wat hulp kunnen gebruiken zonder met de billen bloot te gaan bij Eveline, heeft ze haar eigen online platform, beterintiem.nl, met een scala aan hulpprogramma’s waarmee je gericht aan je persoonlijke uitdagingen kunt werken.

Tags

EVELINE STALLAART

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck