Doorgeslagen militair gevonden na falende klopjacht Belgen

Jürgen Conings dood
Door: Jos La Grande
20-06-2021

Na een serie blunders van het Belgische leger heeft opmerkelijk genoeg de burgermeester Johan Tollenaere van Maaseik het lijk van de doorgeslagen militair Jürgen Conings gevonden. In de bossen van Dilsen rook de burgermeester een penetrante lijkgeur en alarmeerde de hulpdiensten.

De vondst van de man, die het gemunt zou hebben op de ondergedoken Belgische topviroloog Marc van Ranst, betekent het einde van een nachtmerrie voor Van Ranst en zijn familie. Conings heeft zo goed als zeker de hand aan zichzelf geslagen.

Van Ranst reageerde opgelucht toen het nieuws naar buiten kwam, maar sprak ook meteen zijn medeleven uit aan de nabestaanden van Conings.

,,Ik ben opgelucht voor mijn familie. Het dreigingsniveau zal ook lager zijn nu. Maar we mogen niet vergeten dat hij ook een gezin achterlaat”, aldus Van Ranst, die wekenlang met zijn gezin in een safehouse bivakkeerde.

Klopjacht

De klopjacht op Conings heeft weken geduurd. Tastbaar resultaat bleef uit. De geradicaliseerde Conings met extreemrechtse ideeën had succesvol wapens gestolen uit een depot van Defensie. De falende zoektocht had echter fatale gevolgen kunnen hebben, omdat Conings een getrainde en bewapende vechtmachine was. Bovendien zou er sprake zijn van een foutenfestival aan de kant van Defensie, dat later nog zal worden onderzocht.

De directe familie van Conings maakte zich uiteraard ook grote zorgen over het lot en het gedrag van de militair die zijn moeder verloot in 2003 toen hij op missie was in Afghanistan. Familie en autoriteiten hebben Conings steeds opgeroepen zich te melden en te stoppen met zijn missie.

Aan het verhaal Tollenaere, die met een paar vrienden aan het mountainbiken was in het moeilijk begaanbare gebied, wordt door sommigen getwijfeld. De burgemeester zelf noemde het ook bizar en ongeloofwaardig. De fietsrit was volgens hem echter uitgezet door een van zijn vrienden.

Een jager, Leo Houben, was zondagochtend ook al op de plek des onheils geweest waar hij ook de rottende lucht had geroken. Hij keerde later terug om te controleren of er geen dood wild lag weg te rotten.

Observaties

Opvallend zijn de observaties van deze Houben. Conings zou zwarte kleding hebben gedragen, had een baard, maar was bovendien uitgerust met een wapenarsenaal. Dat laatste was ook het vermoeden dat Conings zich inderdaad had bewapend en dus extreem gevaarlijk zou zijn. Volgens Houben zou het gaan om een revolver, een riotgun, een bijl en een zakmes.

In de Belgische media circuleert het bericht dat de klopjacht op Conings inmiddels €650.000 heeft gekost. Tientallen voertuigen zijn ingezet, honderden manschappen waren actief. Echter dit alles bleef zonder resultaat.

Ondanks de moeilijke situatie liet Van Ranst zich ook de laatste dagen zich niet muilkorven. Zo bekritiseerde hij de Nederlander Willem Engel. ,,Stop met die onnozele praat te verkopen. Je bent volledig verkeerd, totaal ongeïnformeerd, en jouw antivaccinatiegeleuter kost mensenlevens. En dat allemaal opdat argeloze Nederlanders donaties zouden overschrijven op je rekeningnummer. Heb jij werkelijk geen morzel fatsoen, man?”, aldus Van Ranst.

Meer DenD