Linda de Mol onder vuur!

Linda de Mol onder vuur door wegmoffelen Edsilia
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Een columnist verwijt Linda de Mol zwart/wit-denken… Op de cover van de LINDA. zou Edsilia Rombley zijn weggemoffeld vanwege haar huidskleur. Wat zegt Linda..?

Zangeres Edsilia Rombley staat op de cover van de LINDA. pas na de vouw’, roept columniste Janice Deul verontwaardigd in diverse kranten. Een deel van de cover is alleen zichtbaar wanneer de lezer de bladzijde omslaat. Dat Edsilia juist op die (achteraf)plek staat, stoort Deul.

Onderscheid
Janice Deul strijdt via platform Diversity Rules voor inclusiviteit in de mode en de media. Ze heeft als zwarte vrouw zelf geen vervelende ervaringen gehad, maar vertelde eerder dat ze door een aankomend model, dat vanwege haar huidskleur geen werk vond, werd geattendeerd op het onderscheid dat worden gemaakt tussen zwarte en witte personen.

Welk signaal?
Over de Linda.-cover schrijft ze: ,,Zwarte mensen krijgen van oudsher de minst prominente plek op groepsfoto’s voor covers en campagnes. Zij worden op de achtergrond geplaatst of anderszins gemarginaliseerd – soms door hen letterlijk lager te positioneren dan witte personen. Welk signaal geef je daarmee af?”

Zwart model
,,Het is een uitklapper, die uit meerdere delen bestaat. En de prachtige Edsilia Rombley, ons aller Edsil’, prijkt op het tweede deel, het deel dat je niet ziet als het nummer in de winkel ligt of op je deurmat ploft. De enige zwarte persoon in het gezelschap. Waarom komt uitgerekend zij na de vouw?”

Niet weggemoffeld
Linda wil niks weten van het verwijt en spreekt van een ,,inhoudelijke keuze” dat Edsilia aan de binnenkant de inklapcover staat. In de VARAgids zegt ze: ,,Edsilia is niet weggemoffeld. Als bladenmaker willen we de mooiste cover maken. En dan ga ik niet zover dat ik denk: Edsilia mag niet binnenin staan. Zo werkt het niet. Zulke kritiek is pittig. Je doet het niet snel goed. Maar dat geldt voor meer dingen momenteel, daar moeten we maar mee leren leven.”

Lost cause
Of Linda haar criticaster heeft kunnen overtuigen? Waarschijnlijk niet. Janice Deul laat in haar column cynisch weten: ,,Op vrijwel elke uitklapcover van het blad is een zwart persoon te zien (’lekker divers’), en die staat keihard op de tweede flap. Het zij zo. Qua diversiteit en inclusie is Linda Magazine sowieso een lost cause. Uitroepteken, uitroepteken.”

Tags

EDSILIA ROMBLEYLINDALINDA DE MOL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck