Linkse Van Roosmalen & Groenteman straks overbodig in Hilversum?

NPO bedrijft politiek met belastinggeld en talkshows.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Door de uitgebarsten talkshow-oorlog in Hilversum zal mogelijk niet alleen Op1 het onderspit delven. Als Khalid & Sophie inderdaad elke dag ’s avonds laat op NPO 1 te zien zal zijn, lijkt de andere linkse talkshow Van Roosmalen & Groenteman zo goed als overbodig. Het duo is nu nog elke maandagavond te zien. De twee betreden daarbij platgetreden paden met telkens weer voorspelbare gasten.

De terugkeer na het avontuur bij SBS van Van Roosmalen en Groenteman was al wonderlijk. Een lucratief contract zat er bij het Talpa van John de Mol voor hen niet is. De anti-showbizz helden werden door hun vorige opdrachtgever BNNVARA in genade aangenomen. Er lag nog een afspraak voor een terugkeer naar de sociaal-democratische omroep. Normaal is het toch zo dat BNNVARA dat de deur wordt dichtgeslagen voor iedereen die een uitstapje waagt naar de commerciële omroep?

Verzet tegen gekonkel neemt toe

Het verzet tegen het gekonkel binnen de leiding van de NPO neemt snel toe. Presentatrice Fidan Ekiz vermoedt dat Op1 te rechts wordt gevonden. Ekiz maakte donderdagavoind van haar hart geen moordkuil. Ze vertelde dat er geluiden zijn in Hilversum dat door de journalistieke keuzes van Op1 de PVV van Geert Wilders tot recordhoogte kon groeien bij de laatste verkiezingen. Hilversum zou daartegen een blok moeten vormen, tegen de aanstaande centrum-rechtse coalitie.

Dat zou de reden zijn dat Op1 aan de kant wordt geschoven en moet plaatsmaken voor Khalid Kasem en Sophie Hilbrand. Ondertussen blijkt inmiddels dat het huidige journalistieke format van het BNNVARA-programma volledig moet worden omgegooid.

Bloedige strijd in Hilversum

Achter de schermen in Hilversum vindt een bloedige strijd plaats, waar ook reputaties op het spel staan. Al eerder probeerden vooraanstaande BNNVARA-medewerkers de zogeheten ‘penvoerder’ Bert Huisjes van Op1 te laten struikelen.

Dat mislukte. De hoofdredacteur van Omroep WNL werd gesteund door Omroep Max oprichter Jan Slagter en de EO, die Thijs van den Brink als EO-presentator afvaardigt. Achter de schermen zou BNNVARA de afgelopen een fluistercampagne hebben gevoerd om een eigen talkshow op de plek van Op1 te krijgen. Ook nu weer is er een gerichte actie op gang met als doel de reputatie van Huisjes te beschadigen. De WNL-voorman zou hebben verzuimd om de medewerkers in te lichten, is het frame.

Matthijs van Nieuwkerk naar RTL…

AVROTROS, waar Eva Jinek na haar RTL-jaren onder contract staat, had maar een belang: de nieuwe NPO-ster moest een plek in de vooravond krijgen. Notabene op het moment dat de vlam in de pan slaat, maakt RTL bekend dat een andere NPO-ster Matthijs van Nieuwkerk aan de slag gaat bij de grote concurrent RTL. Van Nieuwkerk wacht de uitkomsten van het rapport van Martin van Rijn niet af over zijn vermeende grensoverschrijdende gedrag.

Ondertussen is er een heuse oorlog gaande op het Mediapark. De Op1-redactie was zelfs klaar voor een staking tegen de asociale handelswijze van de NPO-leiding. Het nieuws over hun eigen ontslag las de redactie in het AD. De NPO-leiding maakt een kardinale fout als ze strijdlust van Op1 onderschat. Niet staken, maar de verantwoordelijkheid nemen, was het devies achter de schermen bij de redactie.

Raar format

De wirwar aan presentatoren van Op1 is een zwak punt. Daar is de kijker na zelfs 4,5 jaar Op1 niet aan gewend geraakt. Er is maar een juiste oplossing: Op1 gaat door met slechts één presentator, met Sven Kockelman. De journalist heeft alle kwaliteiten om dagelijks aan de kop van de talkshowtafel te gaan zitten. Hij is een journalist in hart en nieren, heeft zijn voelsprieten in politiek Den Haag uitstaan en… Sven heeft wel humor.

En dan tenslotte de rol van het NPO-bestuur met Frederieke Leeflang als de voorzitter van de NPO.

De ex Zuidas-advocate weet dat er een kabinet aankomt dat zwaar gaat korten op de NPO-begroting. De PVV wil naar nul euro subsidie, Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt wil van het derde NPO tv-net af en de VVD is ook niet de allergrootste vriend van Hilversum. Dan blijken er opeens krachten te zijn, tenminste dat blijkt uit de verklaring van Fian Ekiz, die vinden dat er een links blok in Hilversum moet worden gevormd bij de NPO met als besluit dat Khalid & Sophie de hoofdprijs krijgt.

Hoe het ook zij, ook deze vis begint aan de kop te stinken.

Tags

FIDAN EKIZGIJS GROENTEMANMARCEL VAN ROOSMALENOP1SVEN KOCKELMAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck