Louis van Gaal nog geen dag bondscoach en er is kritiek

Louis van Gaal|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Louis van Gaal moet nog beginnen met zijn nieuwe baan als bondscoach van Oranje, maar de kritiek op zijn benoeming is losgebarsten. Met name zijn veronderstelde speelwijze van 5-3-2 wordt vertaald in ‘Van Gaal zet lijn de Boer voort’.

Dat moet frustrerend zijn voor de man die zijn reputatie als 69-jarige op het spel zet om Oranje uit de drek te trekken.

Het wordt voor Van Gaal zijn derde termijn als bondscoach. De derde plek tijdens het WK in Brazilië in 2014 was het laatste hoogtepunt, maar ook toen was er volop kritiek die terug te voeren was op een schisma tussen Van Gaal en wijlen Johan Cruijff.

Mislukt

Vandaag wordt in De Telegraaf verondersteld dat Van Gaal gaat voortborduren op het werk van de mislukte Frank de Boer. Bovendien, zo wordt de stelling onderbouwd, zou Van Gaal het voor de start van het laatste EK het voor De Boer hebben opgenomen.

De komst van Van Gaal betekent ook het afscheid van keeperstrainer Patrick Lodewijks nadat ook al eerder assistent Dwight Lodeweges vertrok. Van Gaal stelt Danny Blind, Frans Hoek en Henk Fraser aan als zijn assistenten. De 55-jarige Fraser is hoofdtrainer van het succesvolle Sparta en gaat de twee functies combineren.

Onafhankelijk

Daarmee zet Van Gaal meteen de toon en laat hij zien dat hij onafhankelijk zijn keuzes maakt. De voormalig trainer van onder andere Ajax, Barcelona en Bayern München laat zich niet beïnvloeden door meningen van journalisten. Daarmee is een langdurig en steeds oplaaiend conflict geboren en werden persconferenties na slechte resultaten scherpe welles-nietes conversaties tussen voetbalpers en bondscoach.

Oranjezomer

Bij De Oranjezomer is er wel steun voor Van Gaal van Johan Derksen en René van der Gijp. Ook Caroline van der Plas, de voorvrouw van BBB en gisteren te gast bij de talkshow, zit Van Gaal wel zitten. Hoewel ze toegeeft geen verstand te hebben van voetbal vergeleek het Tweede Kamerlid Van Gaal met premier Rutte vanwege ontbrekende concurrentie.

Presentatie

Een dezer dagen wordt Van Gaal en zijn team gepresenteerd door de KNVB. Veel tijd is er niet want de voorbereidingen voor de volgende kwalificatiewedstrijd op 1 september tegen Noorwegen moeten beginnen. Van Gaal gaat een contract van 18 maanden ondertekenen, maar blijft woonachtig in Portugal.

Tijdelijk terug verhuizen ‘als ingezetene’ naar Nederland zou veel fiscale en bureacratische rompslomp vergen, zo wordt aangenomen. Vandaar dat is gekozen voor een praktische oplossing.

Tags

AjaxBarcelonaBayern MunchenCaroline van der PlasFrank de BoerJohan DerksenKNVBLouis van GaalRene van der Gijp

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie