LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. “De tijd begon te dringen”, zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze “goede hoop” dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

Demissionair landbouwminister Piet Adema liet vrijdag aan de Kamer weten het vaccin versneld goedgekeurd te hebben. In de eerste lichting komen een miljoen vaccins, over twee weken volgen nog eens zoveel doses van dierenfarmaceut Syva. Schapen hebben één dosis nodig, runderen twee, met enkele weken ertussen.

LTO-bestuurder Saskia Cahuzak laat weten dat er een strategie klaarligt hoe het vaccin verspreid moet worden, een definitieve knoop daarover wordt vrijdagmiddag doorgehakt. In ieder geval zijn als eerste zeldzame rassen van schapen, koeien en geiten aan de beurt, net als dieren met een publieksfunctie zoals op de kinderboerderij. Ook de vorig jaar besmette gebieden, “grofweg Noord- en Zuid-Holland, Friesland en een deel van Gelderland”, worden snel ingeënt. Cahuzak heeft gepensioneerde dierenartsen gevraagd te helpen.

Hoge kosten

De LTO pleitte er eerder voor om een in Duitsland gebruikt, maar niet Europees goedgekeurd autovaccin in te zetten. “Als tussenoplossing, want wij dachten dat dit Spaanse vaccin pas in juni beschikbaar zou zijn. Iets is beter dan niets, dan hadden we nog zes weken kunnen inenten”, zegt Cahuzak. Nu klinkt er lof voor Adema die “alles in het werk stelde om het Spaanse vaccin snel beschikbaar te krijgen” en kan volgende week worden gestart met inenten.

Waar de LTO zich nog wel zorgen over maakt, zijn de hoge kosten voor dierenhouders. Zij draaien zelf op voor de kosten van het vaccin en de dierenarts. “Zo’n 5 euro per schaap”, zegt Cahuzak. “Dat weegt niet op tegen de gezondheid van het dier, want die gaat boven alles, maar ik ben wel huiverig hoe dat verdergaat.”

Blauwtong komt voornamelijk voor bij herkauwers, aldus geneesmiddelenagentschap CBG, dat het ministerie adviseerde over het vaccin Syvazul BTV 3. Knutten, kleine vliegjes, worden in de zomer actief en brengen het virus van dier tot dier over. Volgens het CBG duurt het vier weken tot dieren beschermd zijn.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck