Luxemburgse premier plaatst hof onder curatele

Door: DitjesDatjes
23-08-2019

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft de zeer ongebruikelijke stap genomen om een persoonlijk gezant te benoemen bij het Luxemburgse hof. Deze moet het personeelsbeleid onder de loep nemen, met name het opvallende personeelsverloop van de afgelopen jaren. Daarbij gaat het Jeannot Waringo namens de regering vooral om de mensen die worden betaald uit het budget dat de staat jaarlijks toekent aan het hof.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Luxemburgse media denken te weten waarom de aanstelling van Waringo nodig is. De voorbije jaren zouden al dertig mensen na een kort dienstverband zijn vertrokken. Groothertogin Maria Teresa zou zich overal en nergens mee bemoeien, ook met het personeelsbeleid aan het hof waarvoor haar man groothertog Henri zich maar matig zou interesseren. Haar bemoeienissen en grillige gedrag zouden al menig hoffunctionaris tot wanhoop hebben gedreven, met ontslag op eigen initiatief of op aandringen van Maria Teresa tot gevolg.

De hoge omloopsnelheid van medewerkers bij de communicatiedienst valt de buitenwereld nog het meeste op, omdat zij ook in contact komen met de media. Maria Teresa zou hier ook het meest veeleisend zijn, met veel conflicten tot gevolg en dat nu is de liberale premier Bettel zat. Er gaat zeven miljoen euro voor personeelskosten naar het paleis en hij wil dat het geld goed en zorgvuldig wordt besteed. Aan Waringo de ondankbare taak het beleid te bekijken en waar nodig aanbevelingen te doen om het te wijzigen.

Groothertog Henri heeft ingestemd met de wens van de premier die ook al touwtrekt met het paleis over de kosten van de staatsbegrafenis van groothertog Jean. Een rekening van 139.000 euro voor bloemen vindt de regering, die de helft van de kosten van de uitvaart zou betalen, een beetje aan de hoge kant.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD