Maagverkleiningen leiden mogelijk ook tot andere verslavingen

Door: Jos La Grande
03-01-2020

Meer dan 10.000 Nederlanders laten elk jaar een maagingreep doen om een einde te maken aan zware obestitas. Met de gastric bypass of the sleeve operatie wordt een forse gewichtsvermindering bewerkstelligd. Soms gaat er zelfs eenderde van het oorspronkelijke gewicht af.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Maar er zijn ook nadelen:

  • Geopereerde mensen kunnen geen grote maaltijden meer aan, moeten vaker per dag kleinere hoeveelheden eten;
  • Niet alle operaties zijn succesvol;
  • Wie zondigt (te grote porties, te vet, te veel suiker) veroorzaakt zogenaamde ‘dumping’, een buitengewoon vervelende situatie die weliswaar kort duurt;
  • Obesitaspatienten zijn zeer bevattelijk voor andere verslavingen, zoals bijvoorbeeld alcohol en gokken;
  • De patient moet de rest van zijn leven vitamines en calcium slikken om te voorkomen dat het haar uitvalt, nagels afbreken etc.

Het risico is de kans op een alcoholverslaving, maar er liggen ook andere verslavingen op de loer na de maagingreep, zoals winkelverslaving, sexverslaving en gokverslaving. Het is overigens niet zo dat elke patient na de eetverslaving overstapt op andere verslaving, maar uit dit interview op Maison Kiwi blijkt dat met therapie de alcoholverslaving kan worden gestopt.

De nazorg in Nederland is na de maagoperatie meestal goed geregeld via gespecialiseerde klinieken of obesitascentra van ziekenhuizen: de controle vindt na de ingreep in principe nog jarenlang plaats.

Meer DenD