Maakt Katja ‘MeToo-blunder’?

Katja Schuurman onder vuur
Door: Matthieu Slee
24-01-2022

Meet Katja Schuurman met twee maten? Eerder bleef Katja regisseur en castingdirector Job Gosschalk, ondanks MeToo-beschuldigingen verdedigen. Maar nu schaart ze zich opeens achter de slachtoffers…  

In reactie op de The Voice-MeToo-affaire liet Katja weten zelf ook vaak slachtoffer te zijn geweest van ongewenst gedrag. „Ik had zeker 180 aangiften kunnen doen voor aanranding, maar ik dacht dat het erbij hoorde. Dat de meeste mannen gewoon zo zijn. Nou zo zijn de meeste mannen niet! Zo horen ze in elk geval niet te zijn!”

Simplistisch
Katja doet een oproep: ,,Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Praat jezelf geen schuld aan.” De mannen die zich aan dergelijk gedrag schuldig maken, noemt Katja: ‘lomp, arrogant, narcistisch, ongevoelig, simplistisch, egocentrisch, en dom.”

Felle reactie
Deze felle reactie, hoe terecht ook, staat in schril contrast met de wijze waarop ze eerder op een andere MeToo-affaire reageerde. Toen regisseur en castingdirector Job Gosschalk werd beticht van grensoverschrijdend gedrag was Katja er als de kippen bij om het voor haar goede vriend op te nemen. Zelfs nadat Godschalk had toegegeven dat hij grenzen had overschreden in zijn omgang met acteurs.

Ondergoed

Zo zei Etienne Poeder, die ooit de hoofdrol had in The Lion King, dat hij in zijn ondergoed moest staan zingen en presentator en acteur Winston Post moest naar eigen zeggen in het bijzijn van Gosschalk masturberen. Ook Ferri Somogyi kende Gosschalk: ,,Hij heeft bij mij nooit iets gedaan, hij wist ook dat hij dat niet moest doen. Maar hij zat ooit naast me in de bioscoop en hij legde zijn hand op mijn been…”

Minder rollen
Ferri vervolgde: ,,Toen riep ik hard door de bioscoopzaal: ‘Job, blijf van mijn been af!’ Hij wist vanaf dat moment: Oké, gewoon vrienden en that’s it.” Het zorgde er wel voor dat er ineens een stuk minder rollen mijn kant op kwamen.” Toch bleef Katja het voor Gosschalk opnemen.

Sensatiezucht
Fel liet Katja weten: ,,Hij wordt aan de hoogste boom opgeknoopt, terwijl zijn gedrag slechts een deel is van zijn persoonlijkheid. Dit gedrag keur ik af, maar het is slechts een deel van hem. Hij is ook lief, warm, charmant, geestig en bijzonder getalenteerd. Een eventuele veroordeling hoort thuis in de rechtbank en niet in de media waar openbare terechtstellingen lijken plaats te vinden. Nu worden mensen met wellust en sensatiezucht aan de hoogste boom opgeknoopt.” Gosschalk was later eregast op haar huwelijk.

Niet goedpraten

In reactie op alle kritiek die Katja nu krijgt – ze wordt hypocriet genoemd – laat ze weten: ,,Er is een groot verschil tussen wat Job heeft gedaan en wat met name Ali heeft gedaan. Waarmee ik Jobs gedrag vanzelfsprekend niet goedpraat. Maar het is mijn vriend en we kunnen over alles praten.”  

Meer DenD