Makers merken invloed Gaza op animo voor ‘joodse’ voorstellingen

De cultuursector merkt dat de oorlog in Gaza ook invloed heeft op voorstellingen over joodse onderwerpen. In sommige gevallen is er sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar veel minder interesse in voorstellingen. Maar er zijn ook al projecten geschrapt, om het mogelijke veiligheidsrisico. Dat bevestigen makers naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf.
Theatergroep Goed Gezelschap speelde het vorige seizoen de muzikale theatervoorstelling Pianostemmen, over geroofd Joods bezit in de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling kreeg in de dagbladen lovende recensies en werd dit seizoen door het succes in reprise genomen. Maar sinds 7 oktober is de animo voor het goed ontvangen stuk gestagneerd, bevestigt artistiek leider Klemens Patijn.
“Opeens hoorden we van theaters dat onze posters minder prominent werden opgehangen omdat er een klein davidsterretje op stond”, zegt hij. “Het stuk gaat over de oorlog en hoeveel Nederlanders daar een slaatje uitsloegen. Maar opeens wordt er een link gelegd met de schrijnende actuele situatie in Gaza.” Bij een aantal optredens was een veiligheidsprotocol van kracht, voor het geval de avond door activisten verstoord zou worden.
Onmacht
De tournee gaat door, het stuk is te zien tot en met 5 mei. “Maar je kan je niet wapenen tegen mensen die jouw voorstelling dreigen te kapen om hun eigen punt te maken”, aldus Patijn. “Ik snap die onmacht van Lenny Kuhr wel. Haar concerten hebben ook niets te maken met de situatie in Gaza.”
Musicus Jan Vermaning had dit voorjaar een vervolg gepland op zijn veelgeprezen voorstelling Er reed een trein naar Sobibor, die hij maakte met de drie jaar geleden overleden holocaustoverlevende Jules Schelvis. In Verhalen langs het spoor, dat op vijftien stations te zien zou zijn, combineerde Vermaning muziek met verhalen over de deportaties naar Westerbork. “Maar op de perrons waar we wilden spelen was de veiligheid niet te garanderen”, meldt Vermaning aan het ANP.
Verbinding
“Op alle fronten merk je dat het antisemitisme is toegenomen de afgelopen maanden”, aldus de muzikant. “Alles wat mensen associëren met het Jodendom roept weerstand op. En het ging ons te ver om onze concerten met politie-escorte te doen.” Als alternatief voor de tournee vindt er op 21 september in de Grote Kerk in Apeldoorn een muzikale avond plaats waarin verbinding centraal staat.
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) stelden vorige week dat het aantal incidenten op podia “door toenemende polarisatie” zijn toegenomen. Zo werd een concert van Lenny Kuhr in Waalwijk verstoord door pro-Palestijnse activisten. In Maastricht vond er een protest plaats bij de vertoning van een Israëlische film en een aantal Amsterdamse bioscopen bedankten dit voorjaar voor een Israëlisch filmfestival.
BuzzE