Malta wil van villa Elizabeth en Philip een museum maken

Door: DitjesDatjes
31-07-2020

Malta wil de verwaarloosde Villa Guardamangia nabij de hoofdstad Valetta opknappen en omtoveren tot een museum waarin de bijzondere banden tussen het eiland en de Britse koninklijke familie centraal komt te staan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Villa Guardamangia is waar prinses Elizabeth – de huidige Queen – in de periode 1949-1951 woonde met haar kersverse echtgenoot prins Philip. Die was in die tijd werkzaam bij de Royal Navy en was gestationeerd op Malta, dat toen nog een Britse kolonie was. De villa was oorspronkelijk eigendom van Philips oom Lord Louis Mountbatten.

Elizabeth heeft haar tijd op Malta beschreven als een van de beste perioden uit haar leven. Het was de enige keer dat ze een betrekkelijk ‘normaal’ leven kon leiden als vrouw van een marineofficier. Erg lang duurde de Maltese periode echter niet omdat Elizabeths vader koning George VI ziek werd en Elizabeth en Philip in Londen nodig waren. In februari 1952 overleed George en werd Elizabeth koningin, waarmee meteen ook een einde kwam aan de actieve loopbaan van prins Philip.

Bijzondere tijd

De Queen die tot 1974 ook staatshoofd was van Malta, heeft haar herinneringen aan de bijzondere tijd op het eiland altijd gekoesterd en ze nam bij bezoeken aan het eiland in 1992 en 2007 – het jaar dat ze hun diamanten bruiloft vierden – een kijkje bij de villa.

Bij haar visite in 2015 voor de Gemenebesttop was het inmiddels onbewoonde huis al in zo’n slechte staat dat Elizabeth werd afgeraden er langs te gaan. De regering van Malta kocht de villa eind vorig jaar voor vijf miljoen euro en denkt minstens tien miljoen nodig te hebben om Guardamangia weer in de oude staat te herstellen. De bevolking van Malta is gevraagd om eventuele aandenken of souvenirs van het verblijf van Elizabeth en Philip met het museum-in-wording te delen.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD