Man opgepakt voor aansturen moord op Peter R. de Vries

Pool opgepakt voor aansturen moord Peter R. de Vries
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De politie heeft vandaag een man gearresteerd die wordt verdacht van het aansturen van de moord op Peter R. de Vries. Het gaat om een 27-jarige man met een Poolse nationaliteit.

Delano G. wordt ervan verdacht De Vries te hebben neergeschoten op 6 juli in het centrum van Amsterdam. Vervolgens zou hij met de 35-jarige Poolse medeverdachte Kamil E. met een vluchtauto zijn weggereden. De twee verdachten werden snel aangehouden, maar voor lange tijd bleef het onbekend wie de opdracht gegeven had.

Aangestuurd via versleutelde berichten

Vandaag is een man, die Krystian M. heet, aangehouden in zijn cel. Hij zat al vast voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021. Krystian zou de vermoedelijke uitvoerders van de moord, Delano en Kamil, hebben aangestuurd via een stroom van versleutelde berichten, zo meldde het AD.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt deze berichtgeving, maar kan geen verdere informatie vrijgeven. Dit omdat de verdachte in beperkingen zit. Krystian mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Motief

Tegen Delano G. en Kamil E. is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij horen op 14 juli hun vonnis. Het tweetal werd binnen een uur na de aanslag door de politie klemgereden op de A4 en gearresteerd.

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Krystian zou overigens ook een link hebben met Taghi.

Delano G. en Kamil E. in de rechtbank

Kamil E., zei eerder deze maand in de rechtbank in Amsterdam ‘in shock’ te zijn dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem is geëist. ,,Ik heb geen bloed aan mijn handen.”

Medeverdachte Delano G., die ook levenslang hoorde eisen, doorbrak aan het einde van de strafzaak voor even zijn zwijgen en wilde zijn medeleven tonen aan de nabestaanden. ,,Ik leef met u mee. Ik wens u oprecht alle sterkte toe”, zei hij in de rechtbank.

Tags

moordaanslagopgepaktPeter R. de Vriesverdachte

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie