Martijn Lakemeier ziet zonnige kant in van ‘ruisloze’ Berlinale

Door: DitjesDatjes
21-02-2021

Als ‘Shooting Star’ moest het zijn jaar worden op het filmfestival van Berlijn. Maar Martijn Lakemeier moet het vanwege de coronacrisis doen zonder de bijbehorende borrels, gezelligheid en het vele handen schudden. De acteur ziet echter het positieve in het digitale alternatief. “Misschien krijg ik nu meer de kans om een echt gesprek te voeren”, zegt hij tegen het ANP.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Al vier of vijf jaar komt de 27-jarige Martijn met bevriende collega’s op de Berlinale. Enkele jaren geleden stond zijn goede vriend Jonas Smulders in de schijnwerpers als Shooting Star. Zo weet hij wat hem anders te wachten stond. Jaarlijks worden tien opkomende Europese talenten geselecteerd voor een speciaal programma, waarbij ze de kans krijgen vooraanstaande internationale casting agents, producenten en filmmakers te ontmoeten en een breed netwerk op te bouwen.

“Natuurlijk is het jammer dat het niet doorgaat zoals normaal”, zegt Martijn, die zijn uitverkiezing te danken heeft aan zijn rol in de film De Oost. “Ik ben al veel op de Berlinale geweest en het is altijd supergezellig. Maar tegelijkertijd zorgen al die borrels ook voor veel ruis en dan is het eigenlijk heel moeilijk om een echt gesprek te voeren en iemand te leren kennen. Nu het online gaat heb je veel minder gedoe op de achtergrond”, zo bekijkt hij het van de zonnige kant.

Dromen

De contacten die Martijn opdoet kunnen als opstapje dienen voor een internationale carrière, iets waar hij al langere tijd mee bezig is. “Natuurlijk denk ik daarover na. Je moet niet bang zijn om te dromen”, vindt de acteur, die kansen ziet in de steeds internationalere filmwereld. “Je ziet het heel goed in Europa waar de taalgrenzen steeds verder vervagen. Dat maakt het super interessant.”

Voorlopig blijft het nog even afwachten voor Martijn. Hij heeft nog enkele projecten lopen maar vanwege de coronacrisis lopen er veel vertraging op en is het ook voor hem rustiger. Om toch een vast inkomen te hebben, heeft hij een bijbaantje. “Anders is het gewoon niet te doen op dit moment”, zegt de acteur.

Bijbaantje

Martijn is niet de enige, weet hij. “Ik ken heel veel acteurs die dat ook doen: bijbaantjes zoeken. Ik werk nu in een magazijn. Het is een beetje dubbel”, lacht hij. “Je kan Shooting Star zijn en tegelijkertijd in een magazijn werken. Maar het is de realiteit.”

Het Shooting Star-programma van de Berlinale vindt van dinsdag tot donderdag digitaal plaats, een week voordat het filmfestival van start gaat. In de zomer is er alsnog een awardceremonie voor de tien talenten.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD