Matthijs is de nieuwe Willem Duijs

Matthijs voor de vuist weg
Door: Jos La Grande
31-12-2020

In plaats van een kom met twee goudvissen staat er bij ‘Matthijs gaat door’ een schaakbord op tafel. Maar voor de rest lijkt de rentree van Matthijs van Nieuwkerk met deze nieuwe show als twee druppels water op ‘Voor de vuist weg’ van wijlen Willem Duijs.

Het is voor elck wat wils, een heerlijk ratjetoe. Vrolijk, optimistisch en een combinatie van muziek, cultuur en humor. Alleen een dierenonderwerp ontbrak nog (zoals bij Willem Duijs), maar het is tenslotte 2021, en wat niet is kan nog komen.

BNN-VARA-coryfee Van Nieuwkerk claimde na zijn afscheid van DWDD in afgelopen voorjaar een zaterdagavondshow, op prime time. Het hoogst haalbare voor een tv-maker en Matthijs kreeg daarvoor alle ruimte én het budget.

Deze oudejaarsavond was de bijna 80-jarige Joost Prinsen zijn eerste side-kick. En wat voor één! De gedichten rolden over tafel zoals champagne uit de fles vloeit.

Natuurlijk ging het over Black Lives Matter en werden de faalministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus gekielhaald. Die twee sketches waren overigens zwak, zelfs bij vlagen tenenkrommend, terwijl het fake-interview van Jeroen Pouw met het koningspaar juist weer hilarisch was. Smile met Ack van Rooyen was uiteraard briljant en de knipoog naar de jongeren met gouden ideeën past naadloos in dit nieuwe format.

Jacqueline Govaert, de lead-zangeres van Krezip, sloot af met een supersonische uitvoering van The Rising van Bruce Springsteen. ,,We sluiten een krankzinnig jaar af”, zei Matthijs voor de vuist weg.

Knap gedaan.

Meer DenD