Máxima krijgt uitleg over mogelijkheden zeewierboerderij

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Koningin Máxima wilde bij haar werkbezoek aan het Scheveningse scheepsreparatie- en constructiebedrijf Boeg alles weten over de innovatieve zaai- en oogstmachine voor zeewier.

Ze kreeg een proefmodel te zien met een 3 meter wijd net dat eigenlijk eerder deze week de Noordzee op had gemoeten, maar vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen nog in de productiehal op de machine zat. Met het schitterende herfstweer – een kalme zee, strakblauwe lucht – woensdagmiddag, stelde de koningin dat het moment van haar bezoek uiterst geschikt was geweest om het net uit te gooien.

Er zijn ambitieuze plannen voor zeewierboerderijen. Die kunnen bij succes wellicht ook vissers een alternatieve baan geven, zo hoorde de belangstellende koningin. Maar het is nog geen uitgemaakte zaak waar de netten – een soort gordijnen die in zee worden gelaten, hangend aan boeien – moeten komen. Ze mogen het scheepsverkeer en de visserij natuurlijk niet hinderen.

Windmolenpark

In de buurt van de windmolenparken is ruimte, daar mag immers ook niet worden gevaren. Alleen willen de moleneigenaren ook een vrije ruimte hebben zodat in die gebieden zo’n 25 procent ruimte overblijft. Voor de boerderijen is rond het jaar 2030 voor de Nederlandse kust echter een oppervlakte van 500 kilometer gewenst.

Máxima wilde weten hoeveel netten daarvoor nodig zijn. Dat zal proefondervindelijk moeten worden vastgesteld, kreeg ze als antwoord. De netten worden voor het uitgooien of neerdalen door een bad met zeewierzaden gehaald, die zaden hechten zich aan het net en eenmaal in zee, ontkiemen ze en ontstaat na vier tot vijf maanden een gordijn van zeewier.

Borstels

Dat kan met ook bij Boeg ontwikkelde ‘borstels’ van de netten worden geveegd, met een verse oogst zeewier als resultaat. Maar voor zover dat op grote schaal kan worden toegepast – gedacht wordt aan tien miljoen ton zeewier – zijn nog veel proeven nodig, waarbij het bedrijf samenwerkt met de stichting Noordzeeboerderij.

Het ontwikkelen vraagt van het bedrijf een fikse investering en langetermijnplanning, maar was voor Máxima een voorbeeld van durf bij het ondernemen. Dat paste mooi bij de Dag van de Ondernemer van aanstaande vrijdag, waaraan de koningin als lid van het nationaal comité voor ondernemerschap graag aandacht besteedde.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck