Máxima verdiept zich in woningcrisis

Door: Kees van der Made
26-01-2022

Willem-Alexander en Máxima waren in het verleden méér dan eens hoofdrolspelers in een ‘woningcrisis’. Denk aan hun huizenavontuur in Mozambique en het gedoe rond het vakantiehuis in Griekenland. Maar veel gewone Nederlanders hebben andere woonzorgen en daar wilde de koningin alles van weten…

De woningcrisis gaat niet voorbij aan de Koninklijke Familie. Koningin Máxima had een werkbezoek bij Vereniging Eigen Huis in Amersfoort. Dat deed ze niet om te informeren naar het leeftijdsbestendig maken van kasteel Drakensteyn voor prinses Beatrix. Nee, Máxima sprak zij met woningzoekenden die in deze verhitte huizenmarkt maar geen geschikte woning kunnen vinden. De koningin sprak met starters, doorstromers en ouderen.

Grootste prijsstijging
De problemen op de woningmarkt zijn groot. Business Insider wist in november 2021 te melden dat de gemiddelde huizenprijs in de twaalf maanden daarvoor, als het om koopwoningen gaat, met €5.000 per maand is gestegen. Eergisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat een bestaande koopwoning in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder was dan in 2020. Dit betreft de grootste prijsstijging na 2000. De huizenprijzen zijn door een aanhoudend woningtekort sinds 2013 enorm aan het stijgen.

Meer DenD