Mediawaakhond: onderzoek waarin ON wordt meegenomen klaar in 2023

Door: DitjesDatjes
22-09-2022

Het onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) waarin het racisme-item van Ongehoord Nederland wordt meegenomen, is naar verwachting klaar in het tweede kwartaal van 2023. Dat laat de mediawaakhond donderdag weten aan het ANP. Het CvdM reageert hiermee op de oproep van de NPO en de omroepen om zo snel mogelijk antwoord te geven op de vraag of Ongehoord Nederland de Mediawet heeft overtreden.

Het gaat om een al eerder aangekondigd onderzoek naar de betrouwbaarheid van journalistieke producties. Totdat het onderzoek is afgerond, doet het Commissariaat verder geen mededelingen over de bevindingen.

Het racisme-item in Ongehoord Nieuws, waarover maatschappelijke discussie is ontstaan, bestond uit een collectie video’s waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen. Er werd geen enkele context gegeven, behalve dat het om incidenten zou gaan met een racistisch motief. Volgens onderzoek van journalistiek platform Pointer is er bij geen enkel getoond incident bewijs voor een racistisch motief te vinden.

De NPO stelde vorige week na de uitzending met het item dat “de grens van redactionele vrijheid is bereikt” en vroeg de mediawaakhond zich over het item uit te spreken. Dit zou volgens NPO zijn “in het licht van artikel 2.88 lid 5 van de Mediawet: een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep”.

Het beoordelen van die passende maatregelen is een taak van het Commissariaat, laat een woordvoerder van de mediawaakhond weten. “Maar de beoordeling of er al dan niet sprake is van haat zaaien is onderdeel van het strafrecht en daarmee geen taak voor het Commissariaat. Daarin is een rol voor het Openbaar Ministerie weggelegd.” De toezichthouder legt aanvullend uit dat “wij de inhoud van programma’s niet beoordelen. Wel beoordelen wij de processen en maatregelen die worden genomen door omroepen.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD