Meerdere bioscopen vieren donderdag 30e verjaardag Groundhog Day

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Meerdere Nederlandse bioscopen staan op donderdag stil bij de dertigste verjaardag van de filmklassieker Groundhog Day. Theaters als Eye in Amsterdam, KINO in Rotterdam en Filmhuis Alkmaar vertonen de komedie met Bill Murray in de hoofdrol op groot doek. Zij doen dit bewust op 2 februari, de dag waarop – in het echt en in de film – een Amerikaanse bosmarmot voorspelt hoe lang de winter nog duurt.

In de film Groundhog Day uit 1993 speelt Bill Murray een cynische weerman die vast komt te zitten in een tijdlus en daardoor elke dag opnieuw ‘bosmarmottendag’ beleeft. Bioscopen als Eye en KINO vertonen de film elk jaar, al werd die traditie in 2021 en 2022 doorkruist door de coronacrisis en de bioscooplockdowns.

Groundhog Day wordt inmiddels beschouwd als klassieker en een van de beste komedies van de afgelopen dertig jaar. De Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als een van de beste verhalen ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

 

BuzzE

 

 

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie