In Memoriam Mies Bouwman: vakvrouw, trouw aan vrienden en met plannen

Mies Bouwman
Door: Ditjes en Datjes
27-02-2018

Het overlijden van HET televisiegezicht van de 20e eeuw kwam voor iedereen als een slag bij heldere hemel. Ook voor goede vrienden, die op de laatste dag van 2017 – 31 december is de verjaardag van Mies Bouwman – haar feliciteerden met haar 88e verjaardag. Ze vierde haar verjaardag eigenlijk nooit op die manier en het blijkt nu haar laatste verjaardag te zijn geweest.

HET gezicht van de Nederlandse televisie van de afgelopen eeuw is niet meer.

Licht uit, spot aan. Dat was de gevleugelde zin van Mies Bouman als de twee finalisten van ‘Een van de Acht’ in het witte stoeltje drie vragen moesten beantwoorden voordat een van hen aan de lopende band mocht gaan zitten om de prijzen te winnen.

De allerlaatste keer dat Mies in het openbaar verscheen was een paar dagen voor haar 88e verjaardag. Mies zat in de ereloge van Koninklijk theater Carré, naast André van Duin en zijn vriend Martin, bij het Wereld Kerstcircus. Ze oogde kwiek, gaf iedereen een stevige hand.

Zo is ze nog dit jaar naar het Spaanse Gran Canaria geweest voor een korte vakantie.

Mies Bouwman overleden! Ze was al een hele tijd van het scherm, maar ze was ook ongeëvenaard gebleven. Niemand kon in de buurt komen van Mies. Ook Sonja Barend niet. Aanvankelijk te zien bij de KRO (waar ze haar latere echtgenoot Leen Timp ontmoette), toen bij de VARA en uiteindelijk bij de AVRO. Met Willem Duys was ze daar het kijkcijferkanon.

Mies Bouwman
Foto Hollandse Hoogte

Haar grootste tv-hit: Een van de Acht. Maar ook In de Hoofdrol was een totale hit. Of Telebingo. Kent u het nog? Het spelletje Aan de lopende band had ze zelf verzonnen. Toen later Rudi Carrell het in Duitsland kopieerde (Am Laufenden Band) kreeg de Duitse tv de rekening.

Maar ook haar acties voor goede doelen zijn roemrucht. Zoals Open het Dorp, een geldinzamelingsactie voor een gehandicaptenwijk in de buurt van Arnhem. De uitzending duurde maar liefst 24 uur: de eerste tv-marathon van Nederland.

Of later ook een actie om kanker de wereld uit te helpen: GEVEN VOOR LEVEN. Het bracht in die tijd (veertig jaar geleden) 40 miljoen gulden op. Met Mies werd het altijd een succes. Waarom? Omdat Nederland van haar hield en houdt.

De oudere Nederlanders kennen Mies van ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’ of van ‘Mies en Scène’, maatschappij kritische programma’s die ze vol overgave presenteerde. Maar ook ontving ze 25 jaar Sinterklaas bij diens intocht op de Nederlandse tv.

Niet alles lukte. ‘Een mens wil op de vrijdagavond weleens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld’ was bepaald geen succes voor Bouwman. Of bijvoorbeeld Netwerk. Maar dat maakte helemaal niets uit voor haar populariteit. Die bleef.

Privé ging het de laatste jaren niet altijd even goed met Mies Bouwman. Het overlijden van haar man Leen Timp heeft haar enorm aangegrepen en ook zelf had ze gezondheidsproblemen. Ze kregen vier kinderen, onder wie Joost Timp die kort als zanger (Even aan mijn moeder vragen) succes had en drie dochters, van wie er een in de VS woont.

Maar het bleef altijd de originele, ontwapende Mies, die niet op haar mondje was gevallen en van wie heel Nederland houdt. Zoals bij de uitreiking van de Televizierring aan de jongens van VI (Gijp, Genee, Derksen) enkele jaren geleden: ze spetterde nog steeds van het scherm.

Ook de afgelopen jaren zat ze niet stil. Ze bewerkte nog een columnboek in 2017. ‘Gewoon Mies’ heette het. En ze was trouw aan haar vrienden. Ondanks het succes bleef ze altijd bescheiden, met veel zelfspot en relativerend. Dat was ook haar kracht. Dat bleek in haar omgang met de leden van het koninklijk huis. Ze ging met ze om alsof het gewone mensen waren…

Vier dagen geleden was Johnny de Mol nog op visite geweest. ,,Dank voor de leuke middag Mies,” schreef Johnny op zijn Instagram.

Mies Bouwman

Op 26 februari kwam om half twee ’s middags een einde aan het leven van Mies Bouwman. ,,Thuis lag ze nog maar net in bed en blies ze haar laatste adem uit. Dat was heel vredig”, aldus Joost Timp. Haar hele familie was erbij aanwezig.

Televisieproducent John de Mol noemt de overleden presentatrice Mies Bouwman een vakvrouw die het amusement op televisie heeft geïntroduceerd. ,,Mies Bouwman is de grondlegger van het amusement op de Nederlandse televisie”, zegt De Mol.

Meer DenD