Merel Westerik was de grote saboteur bij Wie is de Mol

Merel
Door: DitjesDatjes
10-03-2019

“Het was een ongelofelijk onvergetelijk avontuur.” Dat zei Merel Westrik. Zaterdagavond werd bekend dat zij de mol was in het programma Wie is de mol? “Het is een bevrijding”, zei de journaliste van WNL in een eerste reactie.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Merel vertelde dat ze het moeilijk vond om haar mond te houden over het programma. “Je moet steeds je mond houden”, legde ze uit. “Eerst over dat je meedoet, dan over hoe ver je bent gekomen in het spel. Vervolgens ben je zo lang aan het liegen, draaien en bedriegen dat het echt een opluchting is.”

Uniek

Ze vond het een unieke kans om de saboteur te zijn in het programma. “Je leeft eigenlijk twee levens. Die van bedrieger en van kandidaat.”

Dat Merel een goede mol was, bleek uit het feit dat de negentiende editie de laagste pot ooit kende. Winnares Sarah Chronis krijgt slechts 10.150 euro, maar er had ruim 47.000 euro in de pot kunnen zitten.

Merel

Merel vertelde dat ze als mol gebruik maakte van al haar kwaliteiten. “Ik probeerde een kameleon te zijn. Soms warrig, door rommelig te zijn, chaos te creëren en te doen alsof ik opdrachten niet begreep.” Ze wilde een mengeling zijn tussen de ideale kandidaat en een goede mol.

Kijkers

De live uitgezonden ontknoping van Wie is de Mol? is zaterdagavond door 3,5 miljoen mensen bekeken. Dat is een record: nog nooit keken zoveel mensen naar de finale van de spelshow.

Sarah Chronis heeft dit seizoen gewonnen, Merel Westrik bleek de mol. Zanger Nielson moest genoegen nemen met een derde plaats. Wie is de Mol? was met het hoge kijkcijferaantal het best bekeken programma van de dag, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De ontknoping werd live vanuit het Vondelpark in Amsterdam uitgezonden op NPO 1.

Merel

Vorig jaar gebeurde dat ook. Toen keken 3,2 miljoen mensen naar de finale van het seizoen dat werd gewonnen door Ruben Hein. Jan Versteegh werd destijds ontmaskerd als saboteur. Het jaar ervoor keken een kleine 3 miljoen mensen naar de ontknoping. In 2015 zagen liefst 3,3 miljoen mensen hoe Rik van de Westelaken – de huidige presentator – Margriet van der Linden ontmaskerde als mol.

Het bleek een goede avond voor de NPO, dat met zeven programma’s de top tien van de kijkcijferlijst haalde en bovendien plek één tot en met vier veroverde. Het op één na best bekeken programma van de avond was het NOS Journaal van 20.00 uur, met ruim 1,9 miljoen kijkers. Daarna volgde Frans Bauer in China met 1,5 miljoen kijkers.

Meer DenD